Aangeboden door Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven

Wat is dit?

'Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven ...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciële afdeling van DPG Media. De journalisten van Het Parool zijn hier niet bij betrokken.

Stageplek of leerbaan beschikbaar voor mbo'ers? SBB maakt werk van praktijkleren

Vakmensen met een mbo-opleiding zijn keihard nodig. Verpleegkundigen, chauffeurs of installateurs: we kunnen gewoonweg niet zonder. Deze mensen zorgen straks voor genoeg handen aan het ziekenhuisbed, of leggen onze zonnepanelen voor een duurzame toekomst.

Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven
null Beeld

SBB verbindt mbo met arbeidsmarkt

Maar liefst 41% van onze beroepsbevolking bestaat uit mbo’ers. Zij zijn de motor van onze economie en bouwers van onze toekomst. De vraag naar gediplomeerde vakmensen neemt toe, maar het is cruciaal dat deze mensen hun vak in de praktijk leren tijdens een stageplek of leerbaan. Want: als ze naast hun uren in de schoolbanken geen praktijkervaring opdoen, krijgen zij geen diploma. Tegelijkertijd is er door de coronacrisis een groeiend personeelstekort ontstaan binnen het MKB.Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) zet zich in voor deze vakmensen van de toekomst en verbindt mbo-scholen, bedrijven, sociale partners en brancheorganisaties met elkaar. Door een duurzame samenwerking aan te gaan komen er steeds meer goede leerbanenen stageplekken bij.

Actieplan

SBB is een onmisbare schakel tussen het bedrijfsleven en het mbo-onderwijs. Met het ‘Actieplan stages en leerbanen’ is het tekort aan stageplekken inmiddels flink gedaald: ruim 27.000 mbo-studenten hebben door de inspanning van SBB een stage of leerbaan gevonden, ook in Amsterdam. “Veel werkgevers in de techniek staan te springen om goede mensen, terwijl een groot aantal mbo-studenten geen stage kunnen vinden”, zegt Roxanne Bangma, werkvoorbereider bij vastgoed- en bouwbedrijf Heijmans. “Dit komt onder andere door een tekort aan begeleidingscapaciteit. Dat kan echt anders. We zien namelijk dat mbo’ers dingen goed oppakken en zich op de werkvloer thuis voelen. Hun begeleiding zal in eerste instantie tijd kosten, maar dat verdient zich snel terug.” Simon Nieman, manager beheer en onderhoud bij Heijmans beaamt dat. “De meerwaarde van studenten is dat we ze kunnen vormen. Daarnaast zorgen ze doorhun frisse blik voor vernieuwing binnen de organisatie. Hetgrootste deel komt na hun stage in het bedrijf werken. Dat is fijn voor de student én voor de werkgever.”

Word ook een erkend leerbedrijf

Toch zijn er nu nog steeds studenten die een stageplek zoeken, met name in de zorg en zakelijke dienstverlening. SBB maakt werk van praktijkleren en zet haar kennis, ervaring en netwerk in om kwalitatieve stageplekken en leerbanen te realiseren bijerkende leerbedrijven. Daarnaast informeert SBB bedrijven over de mogelijkheden van om- en bijscholing om zo vakmensen te helpen gemakkelijk over te stappen naar kansrijke sectoren en zo bedrijven duurzamer te maken. SBB nodigt daarom alle bedrijven die de vakmensen van de toekomst willen opleiden en een erkend leerbedrijf willen worden uit om zich aan te melden. Werk je mee?

De journalisten van Het Parool zijn niet betrokken bij en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.