Stadsgezichten: Witte Kaap

null Beeld

Vooruitlopend op 'IJburg 2' - de aanleg van vier nieuwe eilanden - is aan de rand van de bestaande woonarchipel 'IJburg 1' alvast een opvallend landmark gerealiseerd. Het complex van woningen en bedrijfsruimten ligt op een driehoekige kavel, direct naast een geprojecteerde brugverbinding tussen de twee IJburgen.

Om begrijpelijke redenen wordt het op deze bijzondere plek verrezen gebouw vaak vergeleken met een cruiseschip: de nabijheid van het water, het grote volume, de helderwitte afwerking en de lange, afgeronde punt die als een boeg naar voren steekt. In deze overwegend gesloten 'boeg' is tussen plint en opbouw een smal bandvenster aangebracht, dat het volume lichter doet lijken.

In het middendeel telt het complex slechts twee verdiepingen maar naar de uiteinden stijgt het trapsgewijs tot acht woonlagen. Ook hier weer dringt zich een vergelijking op met de stapeling van scheepsdekken. Het laagste bouwdeel biedt plaats aan tien eengezinswoningen met eigen buitenruimte aan een driehoekige binnenplaats, waarvan de gevels zijn bekleed met wit plaatmateriaal. Binnenin het breedste deel van het gebouw worden de woningen ontsloten door galerijen rond een overdekt atrium dat naar boven toe steeds smaller wordt. Een daklicht maakt hier de toetreding van daglicht mogelijk.

Op straatniveau is met een strook witte kiezels een overgangszone naar de woningen gemaakt. De verdiepingshoogte op de begane grond is hoger dan daarboven, wat extra uitzicht en lichtinval biedt voor de commerciële ruimten en eengezinswoningen die hier zijn ondergebracht. (ARCAM/Maaike Behm)

adres: Wim Noordhoekkade - Ben van Meerendonkstraat
architecten: Claus en Kaan Architecten
datum van oplevering: 2010
opdrachtgever: De Alliantie, Huizen

Meer over