Stadsgezichten: Politiepost Buikslotermeer

Op 5 april aanstaande vindt de officiële opening van het EYE Film Instituut Nederland plaats, dat ontworpen is door Delugan Meissl Associated Architects. De komst van dit grote nieuwe gebouw aan de noordelijke IJ-oever, is een mooie aanleiding om ook eens stil te staan bij andere architectonische bijzonderheden in Amsterdam-Noord.

null Beeld Historisch Centrum Amsterdam-Noord
Beeld Historisch Centrum Amsterdam-Noord

Op een steenworp afstand van het filminstituut zijn die gemakkelijk te vinden. De toren Overhoeks, café-restaurant De Pont, de voormalige kantine van de Shell en de gebouwen van de Tolhuistuin zijn voorbeelden van verschillende soorten architectuur die de passant in korte tijd tegen kan komen in dit stukje stad.

Vijf minuten lopen vanaf het EYE, vlakbij de Willemssluizen, staat een volgende bescheiden, maar opvallend gebouwtje: de eerste politiepost van Amsterdam, die achtereenvolgend werd gebruikt door de gemeente- en later de waterpolitie. Het compacte pandje bevatte een agentenkamer, een kamer voor de postcommandant, een fietsenbergplaats en twee cachotten (cellen).

Zowel in het interieur als het exterieur is er bijna geen groter contrast denkbaar tussen deze politiepost en het nieuwe EYE. Laatstgenoemd gebouw valt op door de omvang, de spectaculaire dynamische vorm en de asymmetrische interne organisatie. De politiepost kenmerkt zich door de kleinschaligheid, de landelijke uitstraling en de eenvoudige plattegrond, welke in essentie bestaat uit twee in elkaar geschoven vierkanten.

Het gebouwtje is uitgevoerd in een expressieve variant van de Amsterdamse School. Waar in Oud-Zuid de huizen in deze trant voornamelijk in roodbruine bakstenen werden uitgevoerd, is in het geval van de politiepost in Noord gewerkt met witgeschilderde houten bekleding. De zwart omkaderde luiken geven blijk van een grote aandacht voor de detaillering. Deze uitwerking in de Amsterdamse School stijl sluit aan bij de verderop gelegen tuindorpen die in dezelfde periode tot stand kwamen, maar ook bij de landelijke dijkhuisjes van oudere datum die zich bevinden langs het Noordhollandsch Kanaal.

Het pandje is in de loop der jaren te klein geworden om een politiepost te behuizen. Tegenwoordig is het een woonhuis en heeft het de status van Rijksmonument. (ARCAM/ Flora van Gaalen, Charlotte Labrie)

Architect: onbekend
Opdrachtgever: Dienst Publieke Werken
Oplevering: 1916
Stadsdeel: Noord

ARCAM schenkt op verschillende wijzen aandacht aan Amsterdam-Noord. Zo bevindt zich in de architectuurapp UAR een fietsroute door dit gebied, zijn bij ARCAM een architectuurwaaier en een kaart van dit stadsdeel verkrijgbaar en wordt binnenkort het educatieprogramma Bekijk je Wijk Noord gestart.

null Beeld Historisch Centrum Amsterdam-Noord
Beeld Historisch Centrum Amsterdam-Noord
Filmuseum Eye, een contrast met de oude politiepost. Beeld Floris Lok
Filmuseum Eye, een contrast met de oude politiepost.Beeld Floris Lok
Meer over