Stadsgezichten: Polderhuisjes Jan Hanzenstraat

ARCAM/Maaike Behm
© Meriam de Lange Beeld
© Meriam de Lange

In het hart van de Bellamybuurt in Amsterdam West is vorig jaar de 'renovatie' van twee polderhuisjes afgerond. Ze bieden nu plek aan vier appartementen. Door de karakteristieke vorm van de polderhuisjes te behouden en de patio van moderne binnengevels van gelijke schaal te voorzien, is een bijzondere buitenruimte ontstaan.

Op oude foto's staan ze al, de twee witte polderhuisjes met puntdak. En ze staan er nog steeds, of liever gezegd: ze staan er weer. Begin van deze eeuw is een periode van touwtrekkerij begonnen waarin aan de ene kant de buurt de destijds in vervallen staat verkerende huisjes wilde behouden en aan de andere kant plannen werden gemaakt voor hogere nieuwbouw op deze plek. Zonder het hele proces hier te herhalen: de buurt heeft gewonnen.

Het zijn echter nieuwe huisjes die nu te zien zijn, opnieuw opgebouwd in de oude buurtstructuur, iets terugliggend ten opzichte van de buurpanden. Bovendien zijn de details teruggebracht. De nieuwbouw heeft net iets andere verhoudingen dan de originele huisjes ooit hadden. Het bureau dat tekende voor het ontwerp, +31 ARCHITECTS, heeft het pand 30 centimeter hoger gemaakt waardoor zowel beneden als boven woonruimten konden worden gecreëerd.

De patio in het nieuwe plan, was ook al in de oude situatie aanwezig. De ruimte aan de achterzijde was op het moment dat +31 ARCHITECTS de opdracht kreeg (2006) overkapt met een provisorisch dak. In de nieuwe situatie dient de patio als gemeenschappelijke tuin voor alle woningen, zorgt voor licht in de woonruimtes er omheen. De achterwoningen zijn bovendien toegankelijk via de binnenplaats.

Adres: Jan Hanzenstraat 80 - 82
Architect: +31 ARCHITECTS (Jasper Suasso de Lima de Prado, Jorrit Houwert), www.plus31architects.nl
Opdrachtgever: DeVastgoederen/Sabogo Vastgoed
Opgeleverd: 2010

NB: de Vereniging tot behoud van de karakteristieke (polder)bebouwing Bellamybuurt wil panden, die veelal nog stammen uit de tijd dat deze wijk nog in de gemeente Nieuwer Amstel lag, en de huizen die in de stads- en godshuispolder lagen (liggen), veilig stellen. Zij protesteerden tegen de voorgenomen sloop van Jan Hanzenstraat 80-82. De pandjes werden genoemd in een cultuurhistorische verkenning die van zeer grote waarde was voor de buurt en waardoor het inzicht veranderde t.a.v. van sloop- en nieuwbouw.

Kijk voor een (foto)verslag aan van de bouw van de polderhuisjes eens op de site van de Stichting Bellamy Buurt Belangen BBB

null Beeld
null Beeld
null Beeld
Meer over