Stadsgezichten: EYE Film Instituut

Het EYE Film Instituut in aanbouw, oktober 2010. Foto Karina van Tol Beeld
Het EYE Film Instituut in aanbouw, oktober 2010. Foto Karina van Tol

Ditmaal in 'stadsgezichten' geen opgeleverd gebouw maar één in wording: het EYE Film Instituut Nederland (fusie van Het Filmmuseum, Holland Film, het Nederlands Instituut voor Filmeducatie en de Filmbank) naar ontwerp van het Weense architectenbureau Delugan Meissl Associated Architects.

Het zal niemand zijn ontgaan dat de afgelopen maanden een enorme staalconstructie is verrezen aan de noordelijke IJ-oever, schuin tegenover het Centraal Station.

De architecten zijn in 2005 door een selectiecommissie onder leiding van toenmalig Rijksbouwmeester Mels Crouwel uitgekozen om de huisvesting te ontwerpen voor het nieuwe instituut. Het gebouw, dat volgens planning eind 2011 wordt opgeleverd zal een enorm scala aan ruimten herbergen: filmzalen, een publieke arena, een filmlab, een educatieve ruimte, een horecagelegenheid en een winkel.

Het ontwerp doet futuristisch aan: een reusachtig witte verschijning waarbij de vormen alles behalve conventioneel zijn. Bij de realisatie is de staalconstructie essentieel, hierop moeten de 'vleugels' rusten waarin de filmzalen komen. De constructie is momenteel duidelijk te zien maar tijdens het bouwproces zal deze langzaamaan verdwijnen onder een laag beton die uiteindelijk wordt afgewerkt met witte tegels. In het midden van het gebouw bevindt zich een atrium met daaromheen brede trappen. Dit hart van het gebouw is al goed te herkennen op de bouwplaats. De komende tijd wordt deze overkapt waarbij er ruimte uitgespaard wordt dat prachtig uitzicht zal bieden over het IJ.

Ook op de rest van het voormalige Shell terrein is een enorme bouwactiviteit gaande. Het gebied 'Overhoeks' dat is vernoemd naar de overhoeks staande Shell toren, wordt ontwikkeld tot woon en werk gebied met ruimte voor groen, horecagelegenheden en culturele voorzieningen. Een heel nieuw stukje Amsterdam dus. (ARCAM /VICTORIEN KONINGSBERGER)

Architect: Delugan Meissl Associated Architects
Opdrachtgever: EYE Film Instituut Nederland
Oplevering: 2011

Foto Karina van Tol Beeld
Foto Karina van Tol
Artist impression van het interieur. Beeld
Artist impression van het interieur.
Artist impression van het EYE Film Instituut Beeld
Artist impression van het EYE Film Instituut
Artist impression van het EYE Film Instituut Beeld
Artist impression van het EYE Film Instituut
Meer over