Stadsgezichten: Erick van Egeraat Toren

© Christiaan Richters Beeld
© Christiaan Richters

De gemeente Amsterdam, het Rijk, de provincie Noord-Holland en de Stadsregio Amsterdam hebben aangekondigd dat een deel van de A10 ter hoogte van de Zuidas ondergronds zal worden gebracht. Dit ondergronds brengen is een variant van het oorspronkelijke 'dokmodel' uit 2007. Het is nog altijd de bedoeling dat de ruimte die hiermee vrijkomt Amsterdam Zuid en Buitenveldert meer met elkaar verbindt, maar vooral om optimaal gebruik te kunnen maken van de grote economische waarde van de Zuidas. Deze waarde is goed terug te zien aan de indrukwekkende gebouwen die het zakencentrum sieren.

Een van de opvallendste daarvan is de Erick van Egeraat Toren, ook wel bekend als The Rock. Vanaf de Ring is dit, rijdend van west naar oost, een van de eerste gebouwen die je ziet.

In het masterplan werd voor alle gebouwen in dit deel van de Zuidas een klassieke driedeling voorgeschreven met een brede plint, een smaller middendeel en een top. Deze driedeling is in de Erik van Egeraat Toren goed te herkennen door het duidelijke verspringen van de verschillende niveaus en de contrasten in het materiaalgebruik. Het bovenste gedeelte is hiervan het beste voorbeeld. Door het massieve karakter van dit gedeelte wekt het gebouw de illusie op zijn kop te staan. De top is echter bekleed met een relatief lichte, dunne laag natuursteen, die als het ware om het glazen gebouw heen is gedrapeerd.

De toren heeft niet alleen een bijzonder exterieur, maar ook een interieur waarin de architect op een bijzondere manier met vorm en licht is omgegaan. Dit is vooral terug te zien in de negentig meter hoge vide met glazen dak, een open ruimte die zich als een lichtschacht middenin het gebouw bevindt. In bijgevoegde tekening is deze vide duidelijk te herkennen. Vanaf de eerste verdieping kun je door de vide 22 verdiepingen omhoog kijken . De vide laat het daglicht tot diep in het gebouw dringen, zodat het bijzondere interieur, dat ook door Van Egeraat is ontworpen volledig tot zijn recht komt. (ARCAM/Marcella van Coevorden)

Erick van Egeraat Toren
Adres: Claude Debussylaan 80
Opdrachtgever: Mahler 4 VOF
Architect: Erick van Egeraat

ARCAM besteedt de komende maanden aandacht aan het opnieuw definiëren van het begrip architectuur. In het kader van 'Redefining Architecture' zal Karin Laglas op 6 maart in de Brakke Grond spreken over de toekomst van het architectenvak.

Vind je ook dat bouwkunst in het Kunstenplan 2013-2016 moet worden opgenomen? Steun onze actie 'Bouwkunst op 17!' en onderteken de petitie.

Wil je de Zuidas eens van dichtbij zien? De Volksuniversiteit van Amsterdam organiseert op 23 maart een rondleiding over de Zuidas.

Een artist impression van het interieur. ©Erick van Egeraat Beeld
Een artist impression van het interieur. ©Erick van Egeraat
De bouwtekening van de dwarsdoorsnede. ©Erick van Egeraat Beeld
De bouwtekening van de dwarsdoorsnede. ©Erick van Egeraat
Meer over