Stadsecoloog vindt zeldzame boommarter in Noord

Stadsecoloog Fred Haaijen deed maandagavond op de IJdoornlaan in Noord een bijzondere ontdekking: een boommarter. Dood, dat wel.

Redactie
De gevonden boommarter. Beeld Fred Haaijen
De gevonden boommarter.Beeld Fred Haaijen

'Je ziet ze vaak pas als ze aangereden zijn," zegt Haaijen. Dat was ook het geval met de boommarter die hij vond op de kruising vanaf de ringweg op de IJdoornlaan. Toch is het zeldzaam dat het kleine roofdier in Amsterdam is gevonden.

"Normaal leven ze in het duingebied of in het oosten van het land, maar hier in de stad vind je ze niet zo vaak," zegt Haaijen. Zelf heeft hij er nooit eerder eentje gezien, maar hij weet wel dat zijn collega Geert Timmermans er een paar jaar geleden eentje bij IJburg zag.

Omdat het een nachtdier is, is het volgens Haaijen haast niet te doen om er eentje levend te vinden. "Ik vermoed dat er ergens in een groengebiedje in de buurt een nest zit."

Ondanks de zeldzaamheid van het dier, had Haaijen al vrij snel door dat het beestje dat hij op de weg zag liggen een boommarter was. "Ik dacht: het zal toch niet zo zijn? Maar het bleek wel dus wel zo." Hij heeft de marter, een vrouwtje van ruim een kilo, in een vuilniszak meegenomen naar huis. "Ze was echt net aangereden vermoed ik, want ze was nog warm."

Haaijen stelt de boommarter nu beschikbaar aan iemand die het dier op zou willen zetten.

null Beeld Fred Haaijen
Beeld Fred Haaijen
Meer over