Update

Stadsdeel Oost wil eigenaar MuzyQ uitkopen

Stadsdeel Oost heeft een 'marktconform' bod gedaan van 13,5 miljoen euro op muziekcentrum MuzyQ. Als eigenaar Stichting Orfeos Studios (SOS) dit bod niet voor 7 oktober accepteert, stapt Oost naar de rechter.

Rob Rombouts
MuzyQ in Amsterdam-Oost. © Floris Lok Beeld
MuzyQ in Amsterdam-Oost. © Floris Lok

MuzyQ is een hoofdpijndossier in Oost dat eerder PvdA-stadsdeelbestuurders Fatima Elatik en Germaine Princen hun post kostte. Elatik is inmiddels teruggekeerd als stadsdeelvoorzitter. Omdat de bemoeienis met MuzyQ (kosten 26 miljoen) volgens de gemeente 'de financiële positie van het stadsdeel als geheel in gevaar kan brengen', moet Oost alle grote uitgaven voorleggen aan wethouder van Financiën Lodewijk Asscher.

Omdat SOS sinds de opening, twee jaar geleden, geen huur heeft betaald en de hypotheek niet wordt afgelost, heeft de bank de garantstelling aangesproken waardoor Oost de hypotheeklasten moet betalen. Oost wil een nieuwe uitbater.

Chris de Jong van SOS, erkent een wanbetaler te zijn, maar weigert te verkopen. 'Elke nieuwe onderneming heeft aanloopverlies. Als je ons eruit zwiept, moet je opnieuw beginnen en moet het stadsdeel dertien miljoen euro verlies afboeken. Nu is het risico een miljoen per jaar. Geef ons nog twee jaar. Bovendien gaat het steeds beter met MuzyQ . Het lijkt of Oost bewust aanstuurt op een miljoenenfiasco.'

Volgens stadsdeelbestuurder Lieke Thesingh goochelt De Jong met cijfers en 'blijkt uit niets dat het beter gaat met MuzyQ'.

Meer over