PlusAnalyse

Stad als cruciaal centrum voor internationale criminelen

Met de enorme winsten uit cocaïnehandel ondermijnen criminelen Amsterdam, zo stelt de politie. Zo is de stad een cruciaal centrum voor internationale criminele netwerken.

Paul Vugts en Maarten van Dun
Begin november viel de recherche panden binnen die door Albanese criminelen werden gebruikt. Beeld Amaury Miller
Begin november viel de recherche panden binnen die door Albanese criminelen werden gebruikt.Beeld Amaury Miller

De Amsterdamse politie vreest dat criminelen investeren in Amsterdamse woonwijken die de komende jaren zullen worden gebouwd, om zo hun (drugs)geld wit te wassen.

Dat blijkt woensdag uit een tweetal rapporten, waarin de politie nog maar eens waarschuwt voor hoe met name de internationale cocaïnehandel de stad ondermijnt.

Levens van Amsterdammers
Snelstijgende huizenprijzen, toenemende drukte in de stad, razendsnelle technologische vooruitgang, steeds efficientere logistieke processen, internationale ontwikkelingen als de brexit en de toename van toerisme en migratiestromen: het zijn bepalende factoren in de levens van alle Amsterdammers.

Die ontwikkelingen zijn óók cruciaal voor hoe criminelen de stad binnendringen en ondermijnen. De internationale criminaliteit verschilt weinig van een reguliere economische sector en de Amsterdamse crimineel reageert net als de gewone Amsterdammer op internationale en economische ontwikkelingen.

Zoals beleggers op de vastgoedmarkt zoeken naar pareltjes, zo zoeken criminelen naar mogelijkheden hun drugswinsten te investeren, bijvoorbeeld in de nieuw te bouwen woonwijk Havenstad, waar tussen Haarlem en Amsterdam tienduizenden woningen zullen verrijzen.

Drugswinsten
De drugswinsten in de cocaïnhandel zijn enorm, met een geschatte Europese marktomvang van 5,7 miljard euro. Als een drugshandelaar zijn kilo pure cocaïne zou verkopen voor 50 euro per gram, maakt hij 75.000 euro winst, berekende de politie. Sommige Amsterdamse spelers op de cocaïnemarkt hebben vermoedelijk vermogens van honderden miljoenen euro's.

De ondermijning die die internationale geldstromen met zich meebrengen is volgens rapportages 'moeilijk te overschatten', al is grootschalig onderzoek daarnaar nog niet gedaan. Zoals Amsterdam aantrekkelijk is voor 'nette' kennismigranten, zo heeft de stad ook een prettig vestigingsklimaat voor criminelen. Met name Albanese groepen vallen op, noteert de politie opnieuw.

Meer naar Amsterdam
De ondernemende Albanezen hebben in korte tijd bepalende posities op de internationale cocaïnemarkt in handen gekregen, met name in Nederand en Engeland.

Door toegenomen druk van de Engelse politie zullen de Albanezen vermoedelijk meer en meer in Amsterdam neerstrijken, waarbij het volgens het rapport 'voorstelbaar' is dat ook de Brexit de Albanezen richting Amsterdam zal jagen.

In Amsterdam zitten criminele groepen dichtbij cruciale logistieke overslagpunten als de havens van Rotterdam en Antwerpen, die bovendien steeds drukker en meer geautomatiseerd worden - en daarmee poreus. De op innovatie gerichte economie van Nederland biedt goede toegang tot technologische hulpmiddelen die belangrijk zijn voor efficiente criminele operaties.

De stad heeft verder een aangenaam anonieme woningmarkt, waar een dikke portemonnee doorgaans het antwoord is op lastige vragen. Nederland kent bovendien een mild strafklimaat, mocht eens iets misgaan.

Geweld
De gevolgen van die criminaliteit voor de stad laten zich raden: liquidaties met automatische wapens, al dan niet op onschuldigen, excessief geweld, internationale wapenhandel, corruptie, grijze geldstromen en de intimidatie en ondergraving van instituten als de lokale politiek, pers en opsporingsdiensten.

Met het rapport, dat vooral de aandacht moet trekken van bestuurders, onderstreept de politie nog maar eens bloedige signalen die de afgelopen jaren uitgingen van de liquidatiegolven in de Amsterdamse onderwereld.

-> Amsterdamse taxichauffeurs helpen Albanese criminelen
-> Drugs, wapens en geld: de Albanese maffia in Amsterdam
-> 'Buiten Albanië wonen inmiddels meer Albanezen'

Meer over