Update

Staatssecretaris Co Verdaas treedt af om declaratiezaak

Co Verdaas (PvdA) treedt af als staatssecretaris van Economische Zaken vanwege een slepende affaire rond zijn declaratiegedrag toen hij gedeputeerde in Gelderland was. Volgens Verdaas is 'er discussie mogelijk' over de rechtmatigheid van zijn declaraties. Dat heeft hij vanmiddag bekendgemaakt.

Co Verdaas Beeld ANP
Co VerdaasBeeld ANP

Verdaas trekt de conclusies nadat hij zich de afgelopen weken 'nog eens grondig verdiept' heeft in de zaak en juridisch advies heeft ingewonnen. Volgens Verdaas moet de integriteit van een bewindsman 'boven elke twijfel verheven' zijn en dat is nu niet het geval. Hij wil zijn partij en het kabinet niet verder met de zaak belasten, zo verklaarde hij.

PvdA-leider Diederik Samson zei in een reactie dat Verdaas zelf de beslissing heeft genomen om af te treden. De komende dagen zal Samsom bekend maken wie de opvolger wordt.

De 'bonnetjesaffaire' speelt al jaren in Gelderland. De affaire begon toen bleek dat Verdaas jarenlang ritten van zijn huis in Zwolle naar Arnhem had gedeclareerd, terwijl hij formeel in Nijmegen woont. Verdaas kondigde vandaag aan het ter discussie staande bedrag te zullen terugbetalen.

Vergoedingen
Het zou om honderden ritten gaan, aldus het voormalige Provinciale Statenlid Toine van Bergen. Ook declareerde Verdaas de kosten van een persoonlijke coach. Andere gedeputeerden zouden eveneens onterecht vergoedingen hebben ontvangen. Volgens de provincie had Verdaas toestemming om tot eind 2011 woon-werkverkeer naar Zwolle te declareren. Op verzoek van zowel Van Bergen als de provincie buigt de Raad van State zich deze maand over de kwestie.

De bestuursrechter moet besluiten of een interne notitie van een provincieambtenaar over de kwestie openbaar moet worden. Het provinciebestuur vindt dat het om de persoonlijke mening van een ambtenaar gaat, die hij vertrouwelijk gaf. Van Bergen denkt dat de notitie om andere redenen geheim is gehouden.

Verdaas werd op 5 november beëdigd als staatssecretaris in het tweede kabinet Rutte. Bij zijn kennismakingsgesprek met premier Mark Rutte werd niet gesproken over zijn declaratiegedrag, zei Verdaas toen na de ontmoeting.

Debat
De Tweede Kamer wil vandaag nog met premier Rutte debatteren over de kwestie. Rutte moet ook een brief sturen naar de Kamer waarin hij ingaat op het aftreden van Verdaas. Het debat werd aangevraagd door PVV-leider Geert Wilders en zijn verzoek kreeg steun van alle andere fracties. Wilders wil van Rutte weten wat er precies is gebeurd, waarom Verdaas precies aftreedt en waarom Rutte als formateur niet wist wat er aan de hand was.

Ook D66-leider Alexander Pechtold verwijst naar Ruttes rol als formateur, waarin hij voor het aantreden van het debat met alle toekomstige bewindslieden een 'sollicitatiegesprek' hield. Verdaas zei na afloop van dat gesprek begin november dat hij met Rutte niet gesproken had over de mogelijk verkeerde declaraties die hij als gedeputeerde in Gelderland zou hebben ingediend.

Andere partijen verwijten Rutte dat hij zijn kabinet met de PvdA te snel in elkaar heeft gezet. Eerder moest de inkomensafhankelijke zorgpremie uit het regeerakkoord al worden geschrapt, maar nu blijkt volgens sommige fracties dat Rutte ook met het uitkiezen van zijn ministers en staatssecretarissen te snel is geweest. 'Opnieuw blijkt dat de premier met zijn kabinet te zorgeloos en roekeloos van start is gegaan', zegt GroenLinks-leider Bram van Ojik.

Meer over