Staat voor rechter voor tipgever zwartsparen

De Nederlandse staat wordt voor de rechter gesleept, omdat de Belastingdienst niet wil zeggen wie de anonieme tipgever is dankzij wie het ministerie van Financiën honderden zwartspaarders op het spoor kwam. Advocaat Sam Bharatsing heeft zaterdag in het tv-programma Nieuwsuur gezegd dat hij een kort geding aanspant.

ANP
©ANP Beeld
©ANP

De raadsman vertegenwoordigt enkele 'zwartspaarders' en wil de identiteit van de tipgever weten om zijn betrouwbaarheid te kunnen toetsen.

Een anonieme tipgever gaf in 2009 honderden zwartspaarders aan bij de Belastingdienst. Zij hadden hun geld in het buitenland geparkeerd. Het ministerie van Financiën wil de naam van de tipgever niet prijsgeven, ook al oordeelde de de geheimhoudingskamer van de rechtbank in Arnhem eerder deze maand dat dat wel moet. De tipgever zou ook tipgeld hebben gekregen.

Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën zei op 9 februari tegen de Tweede Kamer dat het hem een lief ding waard is om ook in de toekomst namen van tipgevers geheim te houden. Het is volgens Weekers 'frustrerend' als de strijd tegen zwart geld wordt gehinderd, omdat tipgevers niet meer willen meewerken uit angst dat hun naam openbaar wordt.

Meer over