Staande ovatie voor bewaker Canadese parlementsgebouw

De bewaker die in het Canadese parlementsgebouw schutter Michael Zehaf-Bibeau zou hebben doodgeschoten, is als een held geëerd. Premier Stephen Harper en parlementariërs lieten minutenlang een staande ovatie horen toen beveiligingschef Kevin Vickers vandaag het Lagerhuis betrad.

Redactie
Kevin Vickers krijgt een staande ovatie als hij het parlementsgebouw betreedt. Beeld afp
Kevin Vickers krijgt een staande ovatie als hij het parlementsgebouw betreedt.Beeld afp

Veel parlementariërs hadden een extra reden de voormalige politieman toe te juichen. Zij hadden zich gisteren verschanst in een kamer en werden ontzet door Vickers. 'Ik heb hem uitgeschakeld', zou het hoofd beveiliging de volksvertegenwoordigers volgens Canadese media hebben toevertrouwd. Daarna vertrok hij om zijn wapen te herladen.

Sectie moet uitwijzen of Vickers de fatale schoten heeft gelost, maar de volksvertegenwoordigers namen daar met een oorverdovend applaus alvast een voorschot op. Een zichtbaar emotionele Vickers onderging het gejuich in stilte. De beveiliger reageerde wel zichtbaar tevreden op een suggestie van de leidster van de Groene Partij. Zij stelde voor Vickers te belonen met een visvakantie. Daarop stak de bewaker zijn duim omhoog.

Premier Stephen Harper (R) met Kevin Vickers, de man die de schutter gisteren neerschoot. Beeld reuters
Premier Stephen Harper (R) met Kevin Vickers, de man die de schutter gisteren neerschoot.Beeld reuters

'Ik huil niet om mijn zoon'

'Ik huil om de slachtoffers, niet om mijn zoon', zei de moeder van de dader van de aanslag in Ottawa eerder vandaag tegen persbureau AP. In een telefonisch interview zei ze geen woorden te hebben voor wat haar zoon heeft gedaan. 'Kun je zoiets ooit uitleggen? Het spijt ons enorm.' De politie gaat ervan uit dat Zehaf-Bibeau de enige dader is.

Later op de dag stuurden de ouders van Zehaf-Bibeau een schriftelijke verklaring: 'Er is een deel van mij dat mijn zoon op dit moment wil haten' (lees de volledige verklaring hieronder).

De 32-jarige geboren Canadees Zehaf-Bibeau schoot gisterochtend even voor 10.00 uur plaatselijke tijd een militair neer bij een oorlogsmonument. Daarna ging hij het nabijgelegen parlementsgebouw in, waar hij Vickers tegen het lijf liep. Zehaf-Bibeau werd daarbij dodelijk geraakt. De militair, Nathan Cirillo, overleed later in het ziekenhuis.

Zehaf-Bibeau werd in de gaten gehouden door de Canadese inlichtingendiensten. Volgens de Canadese media was het paspoort van de tot de islam bekeerde Zehaf-Bibeau ingenomen, omdat hij was geradicaliseerd.

Geen verband tussen aanslagen

De binnenstad van de Canadese hoofdstad is inmiddels weer vrijgegeven. De politiechef van Ottawa, Charles Bordeleau, heeft bevestigd dat er 'niet langer een dreiging voor de publieke veiligheid is'. Ook het parlementsgebouw is weer open.

In een toespraak tegen het parlement zei Stephen Harper, de minister-president van Canada dat het doel van de aanslagen was om 'paniek en angst te zaaien'. De Canadese regering blijft op zijn hoede, maar is niet bang, zei Harper. Ook gaf hij aan snel de Canadese inlichtingendienst meer macht te willen geven op het gebied van surveillance, en de antiterreurwetgeving te gaan aanpassen.

De Canadese politie maakte vanavond bekend geen verband ontdekt te hebben tussen de twee aanvallen op Canadese militairen van deze week. De politie had Zehaf-Bibeau ook niet op het oog, zei politiecommissaris Bob Paulson op een persconferentie. Hij zou alleen hebben gehandeld, aldus Paulson.

De binnenstad van de Canadese hoofdstad is inmiddels weer vrijgegeven. Beeld reuters
De binnenstad van de Canadese hoofdstad is inmiddels weer vrijgegeven.Beeld reuters

Schriftelijke verklaring ouders Michael Zehaf-Bibeau

Ik schrijf deze brief namens mijn echtgenoot en mijzelf. Woorden schieten tekort om de bedroefdheid die wij voelen uit te drukken. We zijn zo verdrietig dat een man zijn leven heeft verloren. Hij is alles kwijtgeraakt, en laat een familie achter die waarschijnlijk niets anders dan pijn en verdriet voelt. Wij willen hen oprecht condoleren, hoewel we beseffen dat woorden momenteel vrij nutteloos zijn. Wij huilen allebei voor hen.

We willen ook onze excuses aanbieden voor alle pijn, angst en chaos die hij heeft veroorzaakt. We hebben er geen verklaring voor. Ik ben boos op onze zoon, ik begrijp het niet en er is een deel van mij dat hem op dit moment wil haten. Je schrijft dat onze zoon kwetsbaar was. We weten het niet, hij was de weg kwijt en was een buitenbeentje. Ik sprak hem vorige week nog toen we samen lunchten, daarvoor had ik hem al ruim vijf jaar niet gezien. Ik kan dus weinig inzicht bieden.

We willen geen deel uitmaken van een mediacircus, we denken niet dat dat iets zal toevoegen aan de discussie. Alstublieft, respecteer onze privacy, ook al denken velen wellicht dat we dat niet verdienen.
Nogmaals, het spijt ons verschrikkelijk.

Susan Bibeau en Bulgasem Zehaf

Meer over