weekendtips

Spring het weekend in met kerstlichtjes, korte films en sushi

Een vrolijke lichtparade op de fiets, sushi eten in Noord of vanuit een hotelbed korte films kijken: dit zijn onze tips voor een gezellig weekend.

Louis Bollee
Wat zou jij doen: springen van 10 meter hoog, of terug de trap af? Beeld Still uit Ten Meter Tower
Wat zou jij doen: springen van 10 meter hoog, of terug de trap af?Beeld Still uit Ten Meter Tower

40.000 kerstlichtjes aan
Voor het Paleis op de Dam is traditiegetrouw een grote kerstboom neergezet. Op zaterdag worden de 40.000 lichtjes in de boom aangestoken, met een feestje. Vanaf 17.00 uur wordt er koek en warme choco uitgedeeld. En de boom wordt toegezongen door de Gospel Queens en de Straatklinkers. Prima moment om na het kerstshoppen even tot rust te komen en daarna tevreden huiswaarts te keren.
Zaterdag 15 december, 17.00 uur
Dam

Zo zag de boom er vorig jaar uit, toen de lichtjes nog niet aan waren. Beeld Maarten Brante
Zo zag de boom er vorig jaar uit, toen de lichtjes nog niet aan waren.Beeld Maarten Brante

Sexy stampen in technocolor
Om de zoveel maanden gebeurt er rondom het Slotervaartziekenhuis iets bijzonders: het normaal zo druilerige en grijze stuk Amsterdam wordt dan opgefleurd door een massa expressieve nachtvlinders en suggestief gekleede nachtbrakers op de fiets. Er is in club Radion dan namelijk queer technofeest Spielraum, een muzikale speelplaats waar iedereen volledig zichzelf kan zijn. Kaders gaan overboord, er is ruimte voor seksualiteit op de dansvloer en er zijn genoeg schemerige hoekjes voor een bronstige tête-á-tête, mocht je op de stampende dansvloer een halfnaakte knapperd (m/v/o) zien.
Vrijdag 14 december (23.00-07.00) €20
Radion

null Beeld Sven Bijma
Beeld Sven Bijma

Lichtjesparade op de fiets
De stad staat in de wintermaanden natuurlijk in het teken van het Light Festival. Mooie installaties, maar erg interactief is het niet. Vandaar ook een jaarlijkse lichtjesparade waar Amsterdammers zelf aan kunnen deelnemen. Als een vrolijke lichtslang trekt op 16 december een bonte stoet verlichte fietsen en andere voertuigen door de straten van Westerpark. Hang jezelf vol met kerstlichtjes, bouwlampen, glowsticks, plafonnieres en fiets mee, of kom kijken.
Zondag 16 december (verzamelen 15.30-16.30) gratis
Circus Zanzara (Gosschalklaan) in Westerpark

Vorige editie van de lichtjesparade Beeld anp
Vorige editie van de lichtjesparadeBeeld anp

Het leven is géén zure bom
Augurkenfabriek Kesbeke is zo'n plek waar de hele buurt terechtkan. Ladder lenen? Geen probleem! Daklozenkrant feestelijk presenteren in de fabriekshal? Iedereen welkom! Om de saamhorigheid van de Landlustbuurt (rondom de Willem de Zwijgerlaan) te vieren, organiseert de Amsterdamse augurkenkoning wederom de 'Kesmarkt'. Op deze sympathieke kerstmarkt staan lokale ondernemers klaar met kraampjes en live muziek. De opbrengst van de markt gaat naar het goede doel.
Zaterdag 15 december (10.00-22.00) gratis
Rondom Kesbekefabriek (Adolf van Nassaustraat 2)

Dat kun je niet maki!
Voor liefhebbers van sushi en Japanse cultuur wordt dit een topweekend. In de NDSM-loods wordt het Sushi Festival gevierd. Denk: maki, temaki, sashimi, nigiri, en dat alles feestelijk omlijst door live muziek, japanse spelletjes, een man in een pikachupak en karaoke. Mocht je dol zijn op sushi en het voortaan thuis willen maken: tijdens het festival kun je in een workshop leren hoe je die rolletjes professioneel maakt - precies op tijd voor een alternatief kerstdiner.
Let op: er wordt gewerkt met tijdslots om drukte te voorkomen.
Zaterdag 15 (12-21 uur) en zondag 16 december (13-21 uur), vanaf €6
NDSM-loods

Voor van sushi wordt het een topweekend. Beeld Shutterstock
Voor van sushi wordt het een topweekend.Beeld Shutterstock

Krankzinnige animatie
Tsjechische kunstenaar Jan Švankmajer maakte in zijn carrière zúlke absurdistische, duistere kunst dat de overheid hem verbood ermee door te gaan. Daar luisterde hij niet naar: de Tsjech bleef experimenteren met poppentheater, animatie en avant-garde filmtechnieken. Eigenhandig vernieuwde Švankmajer het animatiegenre. In Eye opent zaterdag een expo over zijn werk. Op 8 januari volgt een filmavond over de kunstenaar.
Vanaf zaterdag 15 december
Eye

Kinderfeest in Paradiso
Op de feestelijke 'tea dance party' van Eddy de Clercq ter ere van 50 jaar Paradiso zijn alle leeftijden welkom. Kaarten voor de jongsten zijn al uitverkocht, maar vanaf 18.00 uur is het feest voor tieners van 12 tot 16 jaar. Op de line-up staan onder meer dj's Eddy de Clercq, Dimitri, Phalerieau en Selektor Jun. En ook in de kelder en op het balkon is het feest/ Er zijn freaky performances en bizarre activiteiten, gehost door Alice en de Madhatter. Tieners kunnen ook een dj workshop volgen of meedoen met een dansworkshop.
Zaterdag 15 december (18.00-22.00) €11,35
Paradiso

Short movie sunday
In het Volkshotel kun je de zondagmiddag relaxt doorbrengen: film kijken op bed. In diverse kamers worden korte films gedraaid, en zo hop je van kamer naar kamer, van film naar film. Het programma bestaat uit animatie, fictie en doccumentaires. Op het programma onder andere een dierentuin uit Litouwen die van een dode kameel probeert af te komen en portretten van mensen die hun angst proberen te overwinnen op een 10 meter hoge duikplank.
Zondag 16 december (16.00-19.30) €15
Volkshotel

Bieryoga
Altijd fijn als mensen dingen bedenken waar je zelf niet opgekomen was. Zoals de combinatie bier en yoga. In het Wilde Westen kun je zondag al je spieren stretchen onder het genot van een biertje van Gebrouwen door Vrouwen. Tijdens de cooling down kun je nog meer biertjes proeven. Wie geen genoeg kan krijgen van zondagse gezelligheid, kan blijven hangen voor bordspelletjes en pingpong.
Zondag 16 december (13.00-13.45)
Wilde Westen

Intellectueel avondje
De romans van Theo Thijssens (denk: Kees de jongen en De gelukkige klas) zijn wereldberoemd in Nederland. In het Calvijn College wordt stilgestaan bij Thijssens (die 75 jaar geleden overleed) en zijn opvattingen. Hoe actueel zijn de ideeën over onderwijs die hij uitdroeg als schoolmeester, vakbondsman en politicus? In een gesprek onder leiding van Felix Rottenberg wordt het in drie uur duidelijk.
Zaterdag 15 december (14.00-17.00) aanmelden verplicht
Calvijn College

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over