Sporten in een lange jurk

Sara Khoshjamal zal op de Olympische Spelen in actie komen bij het taekwondo. Zij is één van de drie Iraanse deelneemsters. Foto GPD/Vahid Salemi Beeld
Sara Khoshjamal zal op de Olympische Spelen in actie komen bij het taekwondo. Zij is één van de drie Iraanse deelneemsters. Foto GPD/Vahid Salemi

Voor het eerst in de olympische geschiedenis kwalificeerden drie Iraanse vrouwen zich op eigen kracht voor de Spelen. Het zal opzien baren: een roeister met hoofddoek en lange jurk. Zonder mouwen, dat dan wel.

De Iraanse sportploeg in China telt 55 namen. Najmeh Abtin (boogschieten), Sara Khoshjamal (taekwondo) en Homa Hosseini (roeien) zijn de vrouwen. Hosseini mag bij de openingsceremonie de Iraanse vlag dragen. Alsof het doodgewoon is dat Iraanse vrouwen sporten op olympisch niveau.

Dat is het zeker niet. Twaalf jaar geleden mocht een Iraanse dankzij een wildcard in Atlanta meedoen aan het boogschieten. Ook zij voerde de delegatie aan tijdens de opening. Dat leidde niet tot een vloedgolf aan Iraanse sportvrouwen, die in eigen land nu eenmaal niet frank en vrij over straat kunnen, laat staan sporten. ''Maar dat we hier nu drie hebben, toont dat er groei inzit,'' zegt Khosrow Valizadeh, lid van het Iraans olympisch comité.

De twintigjarige Hosseini doet in de skiff mee aan het roeien - niet in een 'strak' sportpakje, maar in een tot haar enkels reikende jurk en met hoofddoek. Om de roeispanen goed te kunnen hanteren, mag ze wel de mouwen van haar jurk knippen.

Hosseini is niet de enige die het er lastig mee heeft. Wat te denken van de Iraanse journalisten? Volgens hun geloof mogen zij niet zomaar naar schaars geklede vrouwen kijken. En dat zal toch gebeuren als Hosseini haar wedstrijd roeit. ''Ze doen het liever niet, maar wat moet, moet,'' aldus Valizadeh. ''Het is 'part of the job'.

De 1,80 meter lange Homa Hosseini maakt zich niet druk om de aandacht. ''Ik doe mijn best, voor mijn land, maar vooral voor mijn twee broers.'' Die zijn gestorven in de oorlog tussen Iran en Irak (1980-1988). Tot twee jaar geleden had de Iraanse nog nooit een roeiboot gezien. ''Ik basketbalde, tot mijn coach zei dat het olympisch comité sterke vrouwen zocht voor een roeiteam.'' (PETER VAN DER MEEREN)

null Beeld
Meer over