Spoedeisende hulp OLVG weer open na waterproblemen

De afdeling spoedeisende hulp (SEH) van het OLVG West is donderdag een aantal uur gesloten geweest vanwege een gesprongen waterleiding boven de afdeling.

Tom Kieft
De Spoedeisende Hulp van het OLVG locatie West was donderdagnacht enige tijd gesloten na wateroverlast. Beeld ANP
De Spoedeisende Hulp van het OLVG locatie West was donderdagnacht enige tijd gesloten na wateroverlast.Beeld ANP

De leiding in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis aan de Jan Tooropstraat in West sprong rond 22.30 uur. In korte tijd stroomde veel water naar beneden. Direct werd de afdeling spoedeisende hulp gesloten tot de schade hersteld zou zijn. Alle patiënten moesten worden verplaatst en er werd een tijdelijke patiëntenstop ingesteld.

Het lek was binnen een half uur gedicht. Na een paar uur kon de spoedeisende hulp weer open voor mensen die op eigen gelegenheid naar het ziekenhuis konden komen.

Inmiddels is de SEH weer helemaal in gebruik. De schade aan het gebouw en de apparatuur is volgens het ziekenhuis beperkt gebleven.

Patiënten verplaatst

Er waren 22 patiënten op de afdeling toen die moest worden ontruimd. Een deel van hen is naar de spoedeisende hulp van het OLVG Oost gebracht, de rest kon elders in het ziekenhuisgebouw in West worden behandeld.

Het verplaatsen van de patiënten verliep volgens een woordvoerder van het ziekenhuis ‘heel soepel’. Hun veiligheid is door de ontruiming volgens het ziekenhuis niet in het geding geweest. “Omdat het ’s nachts gebeurde en bovendien niet op een zaterdagavond, was het gelukkig relatief rustig en konden we iedereen gemakkelijk elders onderbrengen.”

Sinds de sluiting van het 4 kilometer verderop gelegen MC Slotervaart, dat in oktober failliet ging, krijgt het OLVG West meer patiënten te verwerken op de spoedeisende hulp, tot wel 20 procent extra.

Het lek in de waterleiding zorgde donderdagavond niet voor nog meer capaciteitsproblemen, aldus de woordvoerder.

Meer over