Spies gaat geldigheid ID-kaart niet verlengen

Minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies is niet van plan de geldigheid van de identiteitskaart van vijf naar tien jaar te verlengen. De PvdA had hier eerder toe opgeroepen. Maar volgens de minister is de kans te groot dat de kaart binnen tien jaar beschadigd raakt. De geldigheidsduur van een paspoort wordt wel verlengd naar tien jaar. Dat meldt de NOS.

Redactie
© ANP Beeld
© ANP

Uit onderzoek blijkt dat meer dan 30 procent van de identiteitskaarten scheuren bevat. De chip kan dan niet worden gelezen. Hoe langer men de kaart gebruikt, hoe groter het risico op beschadigingen, zegt de minister.

PvdA-Kamerlid Pierre Heijnen is van mening dat veel mensen, en dan vooral ouderen, de ID-kaart maar af en toe gebruiken. Die slijt dan helemaal niet en de partij begrijpt dan ook niet wat er tegen is om de geldigheid van de kaart te verlengen. Als de kaart kapot is, koopt men een nieuwe, zegt Heijnen.

Regeringspartij CDA steunt de PvdA en houdt voorlopig ook vast aan een langere geldigheidsduur. Het CDA wil van Spies weten of er echt veiligheidsredenen aan haar besluit ten grondslag liggen.

Meer over