Spies: beeld dat met vals id-bewijs alle deuren opengaan klopt niet

Het beeld dat je in Nederland met een vals identiteitsbewijs zomaar overal naar binnen kunt, klopt niet. Dat zei minister Spies (Binnenlandse Zaken) vandaag in antwoord op vragen van Kamerlid Segers van de ChristenUnie.

Pieter Sabel
Minister Spies op 12 september met een nieuw ontworpen stembiljet. Beeld ANP
Minister Spies op 12 september met een nieuw ontworpen stembiljet.Beeld ANP

Segers stelde die vragen vanwege een verhaal van onderzoeksjournalist Brenno de Winter, die zich negen maanden lang succesvol identificeerde met een nep-identiteitsbewijs.

Segers zei dat de overheid 'heel veel' van haar burgers vraagt als het gaat om identificatie, hij noemde het 'bizar' dat de overheid het zelf zo laat afweten. Het lukte De Winter om zich toegang te verschaffen tot gebouwen van de AIVD, de politie en het lukte hem om te stemmen met de pas.

Minister Spies zei dat de 'prioriteit' van het controleren van het identiteitsbewijs weliswaar naar voren wordt gehaald, maar dat De Winter in alle gevallen werd verwacht, en dat tot twee keer toe werd gecontroleerd of het De Winter was, of iemand anders. Deze twee extra controles zijn volgens Spies gevolgd. De Winter bezocht de AIVD daarbij volgens Spies tijdens een speciale journalistendag, waarbij ook de twee extra controles zijn uitgevoerd. Ook benadrukte Spies dat De Winter alleen toegang kreeg tot het voor bezoekers toegankelijke gedeelte. 'Dat neemt niet weg dat er fouten zijn gemaakt'.

De Winter laat in een reactie via Twitter weten dat dit beeld niet klopt. 'Niet altijd ben ik opgehaald en ik mocht soms wel verder dan het bezoekersgedeelte'.

Op vragen van de PvdA-fractie zei Spies dat er ook bezoeken worden uitgevoerd door 'mystery guests', om te zorgen dat controles van identiteitsbewijzen worden nageleefd.

Meer over