PlusRecensie

Spektakel ontbreekt bij het Wereldkerstcircus

Het echte spektakel ontbreekt bij het Wereldkerstcircus in Carré. Liefhebbers van paarden komen wel aan hun trekken.

Patrick van den Hanenberg
Kozakkenpaard in de piste Beeld Elena Blednych
Kozakkenpaard in de pisteBeeld Elena Blednych

Het wordt de komende weken dringen in de stallen van Carré. Na jaren afwezigheid staat er weer een Kozakkengroep geprogrammeerd en dat Russische gezelschap heeft ook een stevige verzameling paarden meegenomen.

Voor de paardenliefhebbers is deze editie van het Wereldkerstcircus in Carré dus om te smullen. Producent Henk van der Meijden van Stardust weet wel hoe hij een feestje moet bouwen en een jubileum kan inzetten om wat extra publiciteit te genereren.

Dressuur
Het is 250 jaar geleden dat Philip Astley - cavalerist in het Engelse leger en circuseigenaar - in Londen de eerste circusvoorstelling gaf, waarbij paardendressuur het belangrijkste onderdeel vormde.

In 1984 werd de aloude traditie van het kerstcircus in Carré nieuw leven ingeblazen en sindsdien zijn in alle edities paardennummers belangrijk geweest.

Oscar Carré, die het gebouw aan de Amstel in 1887 inwijdde met veel paarden in de piste, kan tevreden naar beneden kijken. Ook de nazaten van circusdirecteur Karel Strassburger hebben een extra reden om deze kerstperiode naar Carré te gaan.

Tot halverwege de jaren dertig werden de stoere, zwarte, langharige Friese paarden vooral ingezet om lijkkoetsen te trekken, maar Strassburger introduceerde het indrukwekkende ras als circuspaard. Maycol Errani, ingetrouwd in de Knie-circusfamilie, verzorgt met zijn Friese paarden een verfijnde act, die opent met een fraai exemplaar op een bijzonder uitgelicht erepodium.

Nadeel van de paardenacts van Knie is dat het wel heel slow motion ethisch verantwoord is. Ook andere acts ogen ingetogen. Allemaal knap en prachtig, zeker het uiterst elegante, gracieuze balansnummer van het Oekraïense Trio Bellisimo.

Maar als zelfs de afvaardiging van het Groot Chinees Staatscircus zijn piramideacrobatiek als een lieflijke balletvoorstelling brengt, wordt het allemaal toch net iets te rustig.

Te belegen
Van de clowns hoeven we het ook dit jaar niet te hebben. Het Oekraïense trio Equivokee is veel te belegen en de eerste vrouwelijke clown in Carré, de Canadese Mooky die in Cirque du Soleil naam maakte, wist maar matig te boeien.

Gelukkig raasden de Kozakkenpaarden met drie vrouwelijke superacrobaten in het rond en voerde de Chinese koorddanser Li Wei acts op de draad uit, alsof hij aan het turnen was op de vloer. Maar over de hele avond genomen, was er dit keer te weinig spektakel. We misten vooral de letterlijk adembenemende Noord-Koreaanse luchtacrobatiek.

Wereldkerstcircus

Door Stardust Circus International en Interpresario
Gezien 20/12 Carré
Te zien t/m 6/1, aldaar

Meer over