Spekman: mensen opgehitst tegen Marcouch

PvdA-partijvoorzitter Hans Spekman zegt dat mensen zijn opgehitst tegen zijn partijgenoot Ahmed Marcouch, de nieuwe burgemeester van Arnhem.

ANP/Het Parool
Ahmed Marcouch tijdens zijn installatie als burgemeester van Arnhem. Beeld anp
Ahmed Marcouch tijdens zijn installatie als burgemeester van Arnhem.Beeld anp

In het radioprogramma Kamerbreed stelt hij dat dit is gebeurd door PVV-leider Geert Wilders en Thierry Baudet van Forum voor Democratie.

De installatie van Marcouch als burgemeester van Arnhem werd vrijdag kort verstoord. Drie actievoerders van Pegida Nederland riepen in het Arnhemse stadhuis vanaf de publieke tribune 'Marcouch wegwezen'. Het gaat om een 37-jarige vrouw en 66-jarige man uit Spijkenisse en een 35-jarige man uit Hoofddorp.

Overschreeuwen
Volgens Spekman is het ophitsen steeds extremer geworden en gebeurde het al vanaf het moment dat de voordracht van de PvdA'er met Marokkaanse roots bekend was. Volgens hem begon Wilders met ophitsen op Twitter en ging Baudet daaroverheen. "'Ze proberen elkaar te overschreeuwen," aldus Spekman.

Wilders demonstreerde in juli bij het gemeentehuis van Arnhem tegen de voordracht. Volgens de PVV-leider wilde Marcouch eerder van Amsterdam Nieuw-West 'een islamitisch stadsdeel maken' en is de PvdA'er 'fan van de islamofascistische moslimbroeder al-Qaradawi'.

Marcouch, voormalig stadsdeelvoorzitter van Slotervaart, zelf was niet erg geraakt door het protest. Hij zei dat hij graag in gesprek wil met de drie extreemrechtse demonstranten met fluitjes. "Ik zou wel willen weten wat hun probleem is."

Forum voor Democratie noemt de aantijging van Spekman in een reactie op Twitter "absurd". "Als je voor direct gekozen burgemeester bent dan ben je volgens Hans Spekman (PvdA) een 'ophitser'," aldus de partij. Forum voor Democratie verwijst daarbij naar een video waarin Baudet pleit voor het gekozen burgemeesterschap omdat een 'Haags politicus' als Marcouch weinig van Arnhem zou weten.

Drie actievoerders riepen in het Arnhemse stadhuis vanaf de publieke tribune 'Marcouch wegwezen'. Beeld anp
Drie actievoerders riepen in het Arnhemse stadhuis vanaf de publieke tribune 'Marcouch wegwezen'.Beeld anp
Meer over