Speculaties aanslag Boston: 'Wie was de man op het dak en wat deed die tas daar?'

De zoektocht naar de dader of daders van de aanslagen tijdens de marathon in Boston is nog in volle gang. De FBI en politie tasten nog in het duister wie er achter de aanslag zit en met welk motief. Inmiddels wordt er al veel gespeculeerd en doen verschillende complottheorieën de ronde.

Martine Steenvoort
Bloemen bij een gedenkplaats in Boston. Beeld afp
Bloemen bij een gedenkplaats in Boston.Beeld afp

Man op het dak
Zo gaat één van de speculaties over 'de man op het dak'. Op een foto is een man te zien die tijdens de explosie op het dak van een gebouw langs de finishlijn staat. 'Wie is die man op het dak', was binnen een mum van tijd de vraag die zich dinsdag over Twitter verspreidde. De politie van Boston is intussen op zoek naar videobeelden van het gebied rondom de finishlijn.

Man in het zwart
Op andere videobeelden is ook een 'verdachte toeschouwer' gespot. Op de beelden is het publiek aan de finishlijn van de marathon te zien. Op het moment van de explosie krimpen de toeschouwers in elkaar en kruipen gewond weg. Maar er is één man die zich opvallend anders dan de menigte gedraagt. De man, volledig in het zwart gekleed, rent gelijk na de explosie de andere kant op.

Verdachte tas
De FBI gaat ervan uit dat de bommen in zwarte nylon rugtassen waren verborgen. Maar op foto's, in handen van de lokale televisiezender WHDH, is precies op de plek waar de tweede bom ontplofte, een ander soort tas naast een brievenbus te zien. Op de tweede foto is de tas nergens meer te bekennen.

Verdachte Facebookpagina
Op Facebook zijn na de aanslagen van afgelopen maandag meerdere pagina's opgericht voor steunbetuigingen aan de slachtoffers en nabestaanden. Een van die pagina's was echter al op zaterdag gecreëerd, merkte Worldtruth.org op. Volgens die website zou dit mogelijk bewijs kunnen zijn dat de beheerders van de Facebookpagina de bombardementen hadden gepland.

De naam van een Facebookpagina kan echter gemakkelijk veranderd worden. Zo is er ook de pagina Thoughts Go out To All Involved In The Boston Explosions, die al in december 2011 is gemaakt.

Family guy 'voorspelde' aanslag
In een recente aflevering van Family Guy van 17 maart - Turban Cowboy - rijdt hoofdpersonage Peter Griffin hardlopers in de marathon van Boston omver met zijn auto en wint hij de marathon. Later gebruikt Peter de mobiele telefoon van een extremist, waarmee hij onbewust verschillende bommen laat afgaan.

Op internet werd na de aanslagen van maandag een bewerkte versie van de aflevering geplaatst, waardoor het lijkt alsof Peter zelf de bomontploffingen heeft georganiseerd. Family Guy-bedenker Seth McFarlane noemde de bewerking van de serie op Twitter 'weerzinwekkend'.

Meer over