Plus

Speculaasjes en stroopwafels voor de koning

Koning Willem-Alexander was woensdag op werkbezoek in Amsterdam. 'Koning, heeft u zonnepanelen?'

Patrick Meershoek
Ja, wat doe je als de koning op bezoek komt? Beeld anp
Ja, wat doe je als de koning op bezoek komt?Beeld anp

Ja, wat doe je als de koning op bezoek komt? Je ruimt de boel op en maakt het een beetje gezellig. Willem Kerkhoven heeft op tafel in de woonkamer schaaltjes met kersen en blauwe bessen neergezet, en schoteltjes met vier verschillende koekjes: speculaasjes, scholiertjes, froufrou en kleine stroopwafels. Allemaal voor niets natuurlijk: met de koning aan tafel is er niemand die het waagt even met malende kaken een koekje soldaat te maken.

Het blijft bij een glas water en een goed gesprek over de plannen om aan duurzaamheid te doen in het uitgestrekte appartementencomplex aan de Marcantilaan in West.

Zonnepanelen
Kerkhoven vertelt over de zonnepanelen die binnen afzienbare tijd op de daken zullen worden gelegd, en die als het goed is twintig procent van de energiebehoefte zullen leveren. Het resultaat van lange voorbereidingen, en een woningcorporatie die het serieus meent met de groene ambities.

Dat laatste is dus niet vanzelfsprekend, zegt Rolf Steenwinkel van de coöperatie Amsterdam Energie. Hij noemt de naam van een corporatie met wie het op dit vlak kwaad kersen eten is.

"Heeft u zonnepanelen?" vraagt Steenwinkel aan Willem-Alexander. Deze antwoordt dat die niet zijn toegestaan op zijn woning vanwege de monumentale status. "Dat was hier tot 2014 ook een groot probleem," reageert Steenwinkel met begrip. "Nu is het uitgangspunt: als het netjes kan, mag het."

Kolenkit
Na een half uurtje is het gesprek voorbij. Nog snel even een foto op het balkon met z'n allen en dan naar buiten, waar een tiental kinderen staat te posten om te kijken of het echt waar is dat de koning op bezoek is. Er worden handen geschud en foto's met de telefoon gemaakt van Willem-Alexander en de kinderen. Nog even zwaaien en dan weer de auto in, op weg naar de volgende afspraak in Zuid.

Het werkbezoek is begonnen in de Kolenkitbuurt, tien jaar geleden nog bekend als de slechtste buurt van het land, maar tegenwoordig een wijk in beweging, met peperdure nieuwbouw en een veelheid aan creatieve en sociale projecten. De koning maakt kennis met de mensen achter de kinderkookclub Chef het samen ('Keet smakelijk'), De Koeckebackers, waar werklozen al bakkend hun leven op de rit kunnen krijgen en Young New West dat zich met amusement en educatie op jongeren richt.

Minister Koolmees
Net als alle andere genodigden tijdens het werkbezoek verkeren deze gasten tot een half uur voor aanvang in de veronderstelling dat zij met minister Wouter Koolmees in gesprek gaan. De komst van de koning blijft geheim, om zenuwen en een volksverloop te voorkomen. Iedereen reageert blij verrast, dat wil zeggen dat er niemand opstaat om woedend uit te roepen dat als Koolmees niet komt, hij geen trek meer heeft in de bijeenkomst, en vervolgens weg te benen.

De drie ontmoetingen duren niet lang, maar Willem-Alexander toont zich geïnteresseerd en op zijn laatste dag als waarnemer trekt burgemeester Jozias van Aartsen geregeld de discussie over de knellende regelneven vanuit de Stopera. "Een ontspannen omgang met de regels is het grote probleem voor elke bureaucratie. En toch moet die er komen. Ik heb er deze week nog een lang gesprek over gehad met het nieuwe college en ik ben eerlijk gezegd best hoopvol gestemd."

. Beeld anp
.Beeld anp
. Beeld anp
.Beeld anp
. Beeld anp
.Beeld anp
. Beeld anp
.Beeld anp
Meer over