Plus

Speciale aandacht voor Chinese lhbt's op CinemAsia Filmfestival

Het CinemAsia Filmfestival in Amsterdam heeft speciale aandacht voor Chinese lhbt's met een documentaire en foto-expositie.

Janet Lie
Expositie Queers of Hong Kong toont de vele gezichten van lhbt's. Beeld -
Expositie Queers of Hong Kong toont de vele gezichten van lhbt's.Beeld -

'Mijn vader zei dat ik met een meisje moest trouwen; een lesbienne." Inside the Chinese Closet van Sophia Luvarà volgt de homoseksuele Andy, die een echtgenote zoekt voor een nep­huwelijk.

Om precies dezelfde reden gaat de lesbische Cherry in een typische romantischekomediestijl op ongemakkelijke dates met homoseksuele mannen. De film biedt een exclusieve kijk op fake marriage fairs: beurzen waar jonge homo's en lesbiennes onder druk van hun ouders 'de ware' ontmoeten om, desnoods met ivf, kinderen mee te krijgen.

De documentaire wordt gepresenteerd door het CinemAsia Filmfestival voor Aziatische films.

Vele gezichten
Sinds de eerste editie in 2004, focust het Amsterdamse festival zich op de Aziatische lhbt-gemeenschap. Met filmvertoningen, lezingen en panelgesprekken willen ze meer zichtbaarheid creëren voor deze groep.

Tegelijkertijd wordt de fotoserie Queers of Hong Kong van fotograaf Joe Lam geëxposeerd. Hij laat de vele gezichten zien van queers, een overkoepelende term voor lhbt's, en elke foto is voorzien van een persoonlijke verhaal. Lam raakte geïnspireerd door de portrettenreeks Humans of New York en wilde iets soortgelijks doen voor de lhbt-gemeenschap in Hongkong.

Festivaldirecteur van CinemAsia Lorna Tee ontmoette Lam toen ze als filmproducent in Hongkong werkte. "Ik wist dat ik deze verhalen naar Nederland moest halen."

Discriminatie
Tot 1997 was homoseksualiteit illegaal in China en in 2001 werd het uit het handboek voor psychische stoornissen gehaald. Hoewel homo's en lesbiennes niet meer vanwege hun geaardheid in de gevangenis worden gezet, is discriminatie op sociaal niveau nog steeds wijdverbreid.

In maart werd zelfs bekend dat de Chinese overheid homoseksuele relaties helemaal verbiedt op televisie. Inside the Chinese closet zal niet in de Chinese bioscopen draaien, maar wordt wel vertoond op twee lhbt-filmfestivals in Peking en Shanghai.

Homohuwelijk
De documentaire laat zien hoe ouders vanwege de eenkindpolitiek vrezen dat de familielijn stopt bij hun homoseksuele kind. Daarom zoeken de jongeren hun heil in de fake marriage fairs. Ze zullen niet zoals veel westerse lhbt's hun ouders de rug toe keren en in de gayscene van grote steden verdwijnen: familiebanden zijn van groot belang in de Chinese cultuur.

Tee zegt dat ook Chinees-Nederlandse homo's en lesbiennes worstelen met culturele verwachtingen.

Hoewel Nederland in 2001 als eerste land ter wereld het homohuwelijk legaliseerde, is homoseksualiteit nog steeds een groot taboe in de Chinese gemeenschap. "Hun ouders komen vaak uit een generatie met traditionele normen en waarden. Ook hier hechten ze veel waarde aan het krijgen van nageslacht, dus homo zijn wordt nog steeds gezien als jouw familie teleurstellen."

Queers of Hong Kong is t/m 31 juli te zien in Volkshotel. Een combiticket is te koop voor de barbecue voorafgaand aan Inside the Chinese closet, die morgen wordt gedraaid. Meer informatie: cinemasia.nl

Meer over