SPD weer grootste Duitse partij

De oudste partij van Duitsland is ook weer de grootste partij van de Bondsrepubliek: de Sociaaldemocratische Partij van Duitsland (SPD) heeft bijna 475.000 leden, terwijl de Christendemocratische Unie (CDU) van bondskanselier Merkel blijft steken op ruim 468.000. Dit heeft Bild, de grootste Duitse krant, zaterdag gemeld.

Een man zwaait in het partijkantoor van de SPD in Berlijn. De oudste partij van Duitsland is ook weer de grootste partij van de Bondsrepubliek. Beeld epa
Een man zwaait in het partijkantoor van de SPD in Berlijn. De oudste partij van Duitsland is ook weer de grootste partij van de Bondsrepubliek.Beeld epa

De SPD, voortgekomen uit de arbeidersbeweging, was decennialang de grootste partij van de Bondsrepubliek. Ten tijde van de legendarische voorzitter en Nobelprijswinnaar Willy Brandt overschreed het ledenaantal de 1 miljoen. In 2008 moest de SPD de koppositie afstaan aan de CDU.

Het referendum onder de leden over het regeerakkoord van de Grote Coalitie heeft de SPD geen windeieren gelegd. Alleen al in oktober hebben zich 2500 nieuwe leden aangemeld die daardoor mee konden stemmen over de afspraken mer de christendemocraten. In een 'gewone' maand komen er zo'n 1000 nieuwe leden bij.

Meer over