Spanje zoekt naar resten van Don Quichot-auteur Cervantes

Waar de wereldberoemde Spaanse schrijver Miguel de Cervantes precies ligt begraven, is niet bekend. Een onderzoeksteam is begonnen met zoeken naar zijn overblijfselen in een klooster in Madrid.

De onderzoekers onderzoeken met een radarsysteem de grond onder de kapel. Beeld epa
De onderzoekers onderzoeken met een radarsysteem de grond onder de kapel.Beeld epa

De auteur van de klassieker De vernuftige edelman Don Quichot van La Mancha zou op 22 april 1616 zijn overleden in de Spaanse hoofdstad. De dag daarop zou hij begraven zijn in de kapel van het Convento de las Trinitarias Descalzas de San Ildefonso. Op welke plaats exact, is onduidelijk.

De forensisch experts richten zich bij het zoeken vooral op het oudste deel van het klooster. Ze speuren de grond en muren af met een radar. Het scannen, opgraven en analyseren duurt naar verwachting enkele maanden en kost vermoedelijk een ton. Veel botten hoeft het team niet te onderzoeken. In totaal liggen er vijf mensen begraven bij het klooster, aldus Fernando Prado, de historicus die verantwoordelijk is voor het project.

Misvormd bot
Mogelijk helpen enkele aanwijzingen uit het verleden bij de zoektocht. Zo raakte Cervantes op zijn 24ste gewond aan zijn linkerhand tijdens een zeeslag in 1571. Hij kon zijn hand daarna niet meer gebruiken, waardoor het bot misvormd moet zijn. Ook zou hij door ten minste één kogel zijn getroffen in zijn borstkas.

Cervantes overleed in grote armoede. Hij wordt gezien als een van de belangrijkste figuren uit de Spaanse literatuur. Zijn roman over Don Quichot is een van de meest gelezen en meest vertaalde boeken ter wereld. Hij werd naast zijn echtgenote begraven.

De onderzoekers hopen zijn overblijfselen terug te vinden, zodat hij opnieuw kan worden begraven - dit keer met een grafsteen erbij.

Dolende ridder
Cervantes schreef zijn boek over Don Quichot in 1605. Het tweede deel volgde in 1615. Het boek vertelt de komische reisavonturen van de oude edelman Don Quichot, die denkt dat hij een dolende ridder is. Het boek is een van de eerste moderne Europese romans en was ook het eerste dat de draak stak met de klassieke ridderromans uit die tijd.

null Beeld AFP
Beeld AFP
null Beeld getty
Beeld getty
Meer over