Spanje voert anticorruptiewetten in

Het Spaanse parlement heeft vandaag een aantal wetten aangenomen die de corruptie in het land moeten tegengaan, daags nadat de minister van Volksgezondheid moest opstappen op verdenking van corruptie. De wetgeving is erop gericht de financiering van politieke partijen transparanter te maken, en belangenverstrengeling bij overheidsfunctionarissen tegen te gaan.

redactie
De Spaanse premier Mariano Rajoy tijdens het parlementaire debat vandaag over corruptie. Beeld EPA
De Spaanse premier Mariano Rajoy tijdens het parlementaire debat vandaag over corruptie.Beeld EPA

De vandaag goedgekeurde wetten waren al maanden onder behandeling in het parlement, omdat de Partido Popular (PP) van Premier Mariano Rajoy nog consensus zocht met andere partijen. De PP heeft vandaag zijn parlementaire meerderheid gebruikt om de wetgeving zelfstandig goed te keuren, naar aanleiding van de Spaanse volkswoede over verschillende corruptieschandalen.

Rajoy riep de Spanjaarden op vertrouwen te hebben in de eerlijkheid van de politici, in een poging het imago van zijn partij te redden. 'Ik kan de irritatie en het wantrouwen bij onze burgers begrijpen, maar de verdenkingen moeten niet worden uitgestrekt naar iedereen', verklaarde Rajoy in het parlement. 'De meeste politici zijn degelijke mensen. Spanje is niet corrupt.'

De PP wordt al jaren beschuldigd van corruptie. De partij zou onder meer zwart geld hebben aangenomen van bedrijven. Dat geld belandde in een geheim fonds, en daaruit kregen politici weer contante betalingen. Ook de minister van Volksgezondheid Ana Mato zou hebben geprofiteerd van dat fonds.

Een rechtbank bepaalde woensdag dat 43 PP-leden strafrechtelijk mogen worden vervolgd wegens corruptie. Onder hen is de man van Mato, die burgemeester is geweest van een van een voorstad van Madrid. Tegen Mato wordt waarschijnlijk een civiele zaak aangespannen.

Meer over