Spanje en Casillas blameren zich in Slowakije

Het Spaanse voetbalelftal heeft na het teleurstellende WK het juiste pad nog niet teruggevonden. In de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Slowakije leed de ploeg van bondscoach Vicente del Bosque donderdagavond een pijnlijke nederlaag: 2-1. Miroslav Stoch (ex-FC Twente) maakte 3 minuten voor tijd de winnende treffer.

null Beeld reuters
Beeld reuters

Vlak daarvoor leken de Spanjaarden nog met een punt weg te komen uit Zilina dankzij Franciso Alcácer. De aanvaller van Valencia, net ingevallen voor David Silva, zorgde voor de 1-1. De Slowaken waren na ruim een kwartier op voorsprong gekomen door Juraj Kucka. Doelman Iker Casillas mocht zich dat aanrekenen.

Casillas kan al geruime tijd geen goed doen bij Real Madrid noch het Spaans elftal. Volgens de critici moet 'San Iker' moet maar snel 'Sin Iker' worden, in de betekenis van 'zonder'. Hoe dicht de begrippen bij elkaar liggen, toonde de omstreden keeper in Zilina nog maar eens. Het ene moment redde hij fraai op een inzet van Robert Mak, vlak daarna volgde een blooper van jewelste.

Scheidsrechter Björn Kuiper gaf de Slowaken een vrije trap op een meter of 25 van het doel. Juraj Kucka produceerde een zwabberbal waarop Casillas met hulpeloosheid reageerde: 1-0. Zijn collega Matus Kozacik voorkwam de gelijkmaker van Diego Costa (kopbal) en Busquet (omhaal). Na rust een dominant Spanje, maar amper kansen. De Slowaakse defensie, met de snelle Stoch als extra versterking, hield stand tot de slotfase. Alcácer vond alsnog een gaatje. Stoch werd echter de held van de avond.

Luxemburg had Spanje kunnen passeren in de rangschikking door in Skopje van Macedonië te winnen. Daar zag het bij rust naar uit: 1-2. Een rake strafschop van Adis Jahovic halverwege de tweede helft betekende 2-2 en in blessuretijd hielp Besart Abdurahimi de Macedoniërs aan de zege.

Scheidsrechter Pol van Boekel gaf in de eerste 80 minuten van het duel Wit-Rusland - Oekraïne maar één gele kaart. Verder gebeurde er nauwelijks iets. In de slotfase scoorden Alexander Martinovitsj (eigen doel) en Sergij Sidortsjoek alsnog: 0-2. In poule C leidt Slowakije nu met 6 punten. Spanje bleef met 3 tweede.

null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld reuters
Beeld reuters
Meer over