'Spaanse overheid rommelde met begrotingscijfers'

Brussel verdenkt de Spaanse overheid ervan met de cijfers van 2011 te hebben gerommeld, om zo een positiever beeld voor 2012 te creëren en de doelen voor het nieuwe jaar haalbaarder te maken.

Redactie
De Spaanse premier Mariano Rajoy. © AFP Beeld
De Spaanse premier Mariano Rajoy. © AFP

Dit meldt persbureau Reuters op basis van informatie van drie EU-ambtenaren, wiens namen niet worden genoemd. Ook vermoedt de Europese Unie dat de Spaanse regering het doorvoeren van de nieuwe bezuinigingsmaatregelen vertraagt, om niet in diskrediet te worden gebracht voor de lokale verkiezingen in Andalusië.

Volgens de bronnen is het 'zeer waarschijnlijk' dat Spanje voor deze 'vertraging met opzet' sancties krijgt opgelegd vanuit Brussel. Meest voor de hand ligt een geldboete, die op kan lopen tot 0,1 procent van de uitvoer.

Verwachting
De nieuwe regering, geleid door Mariano Rajoy, kondigde eind december aan het jaar 2011 met een tekort van 8 procent af te sluiten, in plaats van de eerder dat jaar beloofde en verwachte 6 procent. Dit was volgens de regering te wijten aan de hoger uitgevallen publieke uitgaven door de afzonderlijke regio's. In de tweede helft van het jaar verslechterde de economie van Spanje echter, waardoor de EU haar verwachting al had bijgesteld naar 6,6 procent.

De EU vermoedt echter dat een tekort van 8 procent of meer overdreven is. 'We wachten nog op de officiële cijfers, maar we vertrouwen de huidige cijfers niet', laat een van de bronnen weten.

Bezuinigingen
Premier Rajoy kondigde bij zijn aantreden bezuinigingen aan van 15 miljard euro. 8,9 miljard moet worden bezuinigd door vermindering van overheidsuitgaven, de rest door belastingverhoging.

Spanje staat sinds april 2009 onder toezicht van de EU, omdat het toegestane begrotingstekort van 3 procent werd overschreden. Bij 23 van de 27 EU-lidstaten wordt een dergelijke procedure gevoerd.

Meer over