Spaanse banken moeten 50 miljard opzij zetten

Spaanse banken moeten dit jaar in totaal 50 miljard euro extra reserveren om zich in te dekken tegen verliezen op slechte leningen. Dat maakte de Spaanse minister van Economische Zaken Luis de Guindos vandaag bekend.

ANP/Redactie
© ThinkStock Beeld
© ThinkStock

Veel Spaanse banken lopen grote risico's door hun omvangrijke leningen aan de vastgoedsector. Door de ineenstorting van de Spaanse huizenmarkt dreigen de banken een groot deel van dat geld niet terug te zien. De Guindos gaf vorige maand al aan dat de banken hun verliezen zelf moeten dragen en dat de overheid niet van plan is een 'bad bank' op te richten.

De Spaanse centrale bank heeft ruim de helft van de in totaal 338 miljard euro aan Spaanse vastgoedbezittingen en -leningen van de banken als slecht bestempeld. De Spaanse banken hebben al voorzieningen getroffen voor ongeveer een derde van de verliezen die daardoor dreigen te ontstaan.

'Deze hervorming moet de geloofwaardigheid van de Spaanse financiële sector herstellen', zei De Guindos. Hij hoopt dat de maatregelen ertoe leiden dat probleembanken fuseren tot levensvatbare instellingen, zodat de 'schoonmaak snel en diepgaand' zal zijn. Banken mogen daarbij niet rekenen op nieuwe steun van de overheid, herhaalde hij.

Meer over