Spaans hof staakt corruptiezaak tegen Garzón door verjaring

Het hooggerechtshof in Spanje heeft een proces wegens corruptie tegen de bekende onderzoeksrechter Baltasar Garzón maandag gestaakt. Het hof stelde dat de zaak is verjaard.Garzón stond terecht voor het vragen van betalingen van sponsors voor lezingen die hij in 2005 en 2006 in New York hield. Als rechter had hij dat niet mogen doen.

ANP/ Redactie
Baltasar Garzón. Beeld afp
Baltasar Garzón.Beeld afp

Het hof stelde vandaag dat het de zaak niet kon behandelen, omdat Garzón de laatste betaling voor de lezingen in mei 2006 ontving. Pas ruim drie jaar later werd hij aangeklaagd. Hij had minder dan drie jaar na de betaling moeten worden aangeklaagd.

Uit ambt gezet

Vorige week zette het hooggerechtshof in Madrid Garzón voor 11 jaar uit zijn ambt, omdat hij in het verleden opdracht heeft gegeven tot het illegaal afluisteren van telefoongesprekken bij een onderzoek naar een corruptiezaak.

Garzón werd wereldberoemd toen hij in 1998 een internationaal arrestatiebevel uitvaardigde tegen de Chileense dictator Augusto Pinochet. Die zou verantwoordelijk zijn voor de dood en marteling van burgers ten tijde van zijn bewind (1973-1990). Tijdens zijn regime zijn volgens een onderzoekscommissie ruim 3200 mensen vermoord of verdwenen.

Meer over