Plus

Spaak

Spaak is gebaseerd op het levensverhaal van Paul Rood en duidelijk bedoeld om jongeren van de drugs af te houden. Dat streven mag je nobel noemen, maar in de uitvoering gaat werkelijk álles mis.

Mike Peek
Tim Douwsma, hoofdrolspeler Spaak Beeld ANP
Tim Douwsma, hoofdrolspeler SpaakBeeld ANP

Als Luuk Meijer (Tim Douwsma) door zijn vader het huis uit wordt gezet ('Jouw leven is één grote klap in mijn smoel'), klopt hij aan bij zijn ex-vriendinnetje Vanessa. "Mag ik bij jou slapen?" vraagt hij. Vanessa kijkt bedenkelijk. "Nou, ik ben eigenlijk net even aan het neuken."

Luuk is een veelbelovende wielrenner en scheikundestudent, die iets te vaak naar Breaking Bad heeft gekeken. Hij produceert én consumeert drugs. Dit tot droefenis van zijn coach, gespeeld door een stevig overacterende Aart Staartjes. Luuk smokkelt zijn handel naar Malmö, wordt gepakt en belandt in een Zweedse cel. Daar ontmoet hij Jurgen (Jack Wouterse), met wie hij een ontsnapping beraamt.

Spaak is gebaseerd op het levensverhaal van Paul Rood en duidelijk bedoeld om jongeren van de drugs af te houden.

Dat streven mag je nobel noemen, maar in de uitvoering gaat werkelijk álles mis.

De dialogen zijn lachwekkend, Douwsma is veel te ­onervaren om de film te dragen, de beelden lijken geschoten door een student die indruk wil maken (scheve horizonnen, geforceerde camerastandpunten) en de stampende soundtrack smeert alle nuances dicht.

En dan die clichés. Een beetje drugsdealer spreekt natuurlijk het liefst af in een museum. En een beetje drugsdealer is natuurlijk zwart, net als de jongen die Jurgen in de Zweedse gevangenis bedreigt. Dat kan toeval zijn, maar laat zeker in combinatie met de niksige vrouwenrollen toch een nare smaak bij de ­kijker achter.

In dat kader: u mag drie keer raden hoe Luuk zijn succesvolle pretpilletje noemt. Komt ie: de Black Bitch!

Spaak

Regie Steven de Jong
Met Tim Douwsma, Aart Staartjes, Jack Wouterse
Te zien in De Munt

Meer over