SP verliest zetel, maar blijft op kop

De SP staat met 33 zetels nog op kop in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond. Maar dat is er wel 1 minder dan vorige week, toen de partij van Emile Roemer een record scoorde.

ANP/Redactie
Emile Roemer. Beeld anp
Emile Roemer.Beeld anp

In de Tweede Kamer hebben de socialisten nu 15 zetels. De PVV, gedoogpartner van het minderheidskabinet van VVD en CDA, krijgt er deze week 1 zetel bij en komt daarmee uit op 21. Dat zijn er 3 minder dan nu in het parlement.

Het CDA stijgt ook 1 zetel. De christendemocraten zouden er daarmee 13 hebben, 8 minder dan ze bij de laatste verkiezingen behaalden. Regeringspartij VVD blijft op 30 zetels staan, 1 minder dan nu. De drie partijen van de gedoogcoalitie scoren samen 64 zetels, 12 minder dan ze er nu hebben.

GroenLinks zakt verder weg. De partij komt uit op 7 zetels, 1 minder dan vorige week en 3 minder dan het huidige zetelaantal.

Verder hebben zich geen verschuivingen voorgedaan in de peiling. De PvdA heeft 17 zetels (30 in de Kamer), D66 16 (10) en de ChristenUnie 6 (5). De SGP en de Partij voor de Dieren blijven allebei op 3 zetels staan, in beide gevallen eentje meer dan nu. 50PLUS is niet vertegenwoordigd in de Tweede Kamer, maar staat in de peiling op 1 zetel.

De peiling van De Hond wordt via internet gehouden onder tenminste 2500 mensen, uit een steekproef onder ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld. De peildagen zijn vrijdag en zaterdag.

Meer over