SP: inkomen thuiszorgtop vaak te hoog

AMSTERDAM - Veertig procent van de bestuurders in de thuiszorg verdiende vorig jaar meer dan minister-president Jan-Peter Balkenende, blijkt uit onderzoek van de SP. Dat betekent dat zij een salaris ontvingen van meer dan 186.000 euro, waar soms nog bonussen en vertrekpremies bijkwamen.

Het hoogste jaarsalaris betaalde Thuiszorg Noord- en Midden Limburg. Een bestuurder kreeg daar vorig jaar 321.145 euro. Bij het Amsterdamse Cordaan was dat iets minder; 312. 941 euro per jaar.

De ook in Amsterdam werkzame Evean Groep was vorig jaar het duurst uit. Daar kreeg iedere directeur gemiddeld ruim twee ton per jaar. Evean had vorig jaar zeven bestuurders in dienst. Amstelring, vooral werkzaam in gemeenten als Diemen en Amstelveen, betaalde zijn directeur ruim twee ton.

De SP vindt dat een bestuurder maximaal het salaris van een gewone minister mag ontvangen, wat neerkomt op 169.000 euro per jaar. Een Kamermeerderheid stemt daarmee in. GroenLinks, PVV en regeringspartij CDA steunen het plan om de wet te wijzigen.

Uit het rapport blijkt ook dat in de thuiszorg fikse bonussen worden uitgedeeld, oplopend tot één miljoen euro. Negen organisaties betaalden meer dan vier miljoen euro voor vertrekpremies, gemiddeld ruim drie ton per bestuurder.

Voorbeeld hiervan was het ontslag van Gerard Tanke bij Thuiszorg Amsterdam. Zijn vertrek kostte de organisatie vorig jaar 923.538 euro. Dit bedrag bestond, naast zijn salaris en pensioenregeling, uit een vertrekpremie van 650.000 euro. Thuiszorg Amsterdam leed onder zijn leiding miljoenenverliezen en moest veertig medewerkers ontslaan. Zijn opvolger kreeg voor zes maanden werk 55.357 euro, ruim een ton per jaar. (HET PAROOl)

Het 'veldwerk' van Thuiszorg staat zwaar onder druk, dat neemt niet weg dat bestuurders royale salarissen opstrijken. Foto ANP Beeld
Het 'veldwerk' van Thuiszorg staat zwaar onder druk, dat neemt niet weg dat bestuurders royale salarissen opstrijken. Foto ANP
Meer over