SP'er Paquay onder vuur van deel van oppositie

AMSTERDAM - SP-bestuurder Willem Paquay in het stadsdeel Oost-Watergraafsmeer wordt onder vuur genomen door GroenLinks, VVD en D66. Paquay, de eerste stadsdeelbestuurder van de SP, functioneert niet, voert niets uit en wil nog steeds niet naar het stadsdeel verhuizen, aldus de drie oppositiefracties.

De coalitiepartijen PvdA, Meerbelangen, SP en oppositiepartij CDA vinden dat onzin. Zij wijzen erop dat Paquay, die na een bestuurscrisis de vertrekkende GroenLinks-bestuurder Antoinette Tanja opvolgde, nog maar een jaar bezig is. Verder heeft hij met welzijn een ingewikkelde portefeuille .

Toch proberen GroenLinks, D66 en VVD Paquay aan het wankelen te brengen. Jeroen van Spijk van D66: "Veel commissievergaderingen zijn afgelopen jaar vervallen. Paquay heeft nog geen enkel stuk naar de raad gestuurd." Cas Burger van GroenLinks: "Laatst stond er bij de commissie welzijn één punt op de agenda: een hamerstuk."

Stadsdeelvoorzitter Martin Verbeet (PvdA) is verbijsterd. "Geen stukken naar de raad? Paquay is aan het puinruimen; rommel die GroenLinks achterliet."
Ook Frans Romkema, fractievoorzitter van coalitiepartij Meerbelangen - vorig jaar nog fel tegenstander van de benoeming van Paquay als stadsdeelbestuurder - staat achter hem. Dat Paquay niet naar Oost verhuist, vindt Romkema spijtig. "Maar hij heeft dat vóór zijn benoeming gezegd. En binnen de coalitie werkt de SP constructief mee."

Hetzelfde stelt Gery de Boer, PvdA-fractieleider. "Het was deze week een dwaze vertoning. GroenLinks en de VVD dienden een motie in waarin zij van Paquay eisen dat hij verhuist en waarin zij ook zeggen dat hij niet functioneert. Toen ik hun vroeg een motie van wantrouwen in te dienen, gaven ze niet thuis."

Paquay reageert laconiek. "Deze week heb ik een voorstel ingediend om niet in nieuwe groepspraktijken onder één dak, met artsen en fysiotherapeuten en dergelijke, te investeren, maar die wel te faciliteren. Weer zo'n voorstel dat zonder slag of stoot werd aangenomen." (TON DAMEN)

Meer over