SP bezorgd om 'afluisteren' Kamerleden

De SP wil zeker weten dat telecombedrijf Vodafone geen informatie uit telefoongesprekken van Tweede Kamerleden doorspeelt aan buitenlandse geheime diensten. Kamerlid Ronald van Raak vraagt zaterdag aan minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken of de provider nog wel veilig gebruikt kan worden.

Redactie
SP-Kamerlid Ronald van Raak. Beeld ANP
SP-Kamerlid Ronald van Raak.Beeld ANP

Eerder meldden media dat een aantal telecombedrijven, waaronder British Telecom, Vodafone en Verizon, de Britse geheime dienst hebben geholpen met het afluisteren van klanten. Dat baart Van Raak flinke zorgen, omdat de Kamerleden gebruik maken van Vodafone. Vertrouwelijke informatie zou daardoor terecht kunnen komen bij inlichtingendiensten.

'Elke dag is er wel een nieuwe onthulling over spionage. En bij deze zat ik meteen naar mijn telefoon te kijken. Ik dacht: verdorie, ik heb ook Vodafone', aldus Van Raak. 'Ik heb wel eens belangrijke gesprekken met klokkenluiders. Het is niet de bedoeling dat die gegevens worden doorgespeeld aan buitenlandse inlichtingendiensten', zegt de SP'er.

Hij wil dat Plasterk bij de Britten en Amerikanen om opheldering vraagt. 'De regering moet hier afstand van nemen', stelt Van Raak. 'Maar tot nog toe is het oorverdovend stil.'

Meer over