Sommige supermarkten geopend op nieuwjaarsdag

Naar de supermarkt na oud en nieuw: voorheen een lage slaagkans, maar aankomende nieuwjaarsdag blijkt één op de vijf supermarkten in het land op 1 januari open. Ook Amsterdamse supermarkten doen mee.

ANP/ Het Parool
Vooral grote supermarkten zijn in Amsterdam open Beeld ANP
Vooral grote supermarkten zijn in Amsterdam openBeeld ANP

Dit blijkt uit cijfers van openingstijden.nl. Niet eerder gingen er zo veel winkels op de eerste dag van het jaar open. In 2015 was slechts vijf procent van het aantal supermarkten op nieuwsjaarsdag geopend.

De vestigingen gaan wel een paar uur later open dan op een normale maandag. De Winkeltijdenwet bepaalt dat winkels gesloten moeten zijn op de eerste dag van het nieuwe jaar.

Gemeenten hebben echter de mogelijkheid om ondernemers een vrijstelling te verlenen op dit verbod, en dat gebeurde volgens de onderzoekers in tweehonderd gemeenten.

Amsterdamse supermarkten
Bij de Albert Heijn kunnen klanten bij meerdere vestigingen terecht, zoals Nieuwmarkt en Koningsplein (Centrum), Cornelis Troostplein en Van Baerlestraat (Zuid), Frederik Hendrikstraat (West) en Wibautstraat (Oost).

Bij de Lidl kunnen mensen naar het Buikslotermeerplein (Noord). Ook de Coop is op sommige plekken in Amsterdam open, zoals in de Eerste Jan Steenstraat (Zuid).

Meer over