Somberheid en optimisme na start klimaatfilm

Viola Holt gooit dinsdag een oude electrische tandenborstel in een recyclebak. De bak staat bij filmtheater Tuschinski ter gelegenheid van de premiere van The Age of Stupid. Foto ANP Beeld
Viola Holt gooit dinsdag een oude electrische tandenborstel in een recyclebak. De bak staat bij filmtheater Tuschinski ter gelegenheid van de premiere van The Age of Stupid. Foto ANP

AMSTERDAM - In vier Nederlandse steden is dinsdagavond de klimaatfilm The Age of Stupid in première gegaan. In Rotterdam waren bezoekers na afloop somber of juist optimistisch. De film maakt duidelijk dat er nu wat moet gebeuren, anders is het einde van de aarde in zicht.

Tegelijk met de vertoning in Rotterdam, Den Haag, Amsterdam en Groningen draaide de film van Franny Armstrong in 62 andere landen. Het gaat om de grootste synchrone première ooit. De wereldpremière was in New York, waarbij ook minister Jacqueline Cramer (Milieu) aanwezig was.

De film vraagt in aanloop naar de top in Kopenhagen in december aandacht voor het klimaat. Daarom waren mensen in Rotterdam optimistisch. We kunnen nu nog iets doen om de opwarming van de aarde te keren, zeggen ze.

In Amsterdam was voor prominenten de groene loper uitgerold. Daar brachten elektrische voertuigen en twee trams de bezoekers naar de bioscoop. In Rotterdam lag een klein groen tapijtje. Daar had de gemeente alle kaarten opgekocht.

De film is een opvolger van An Inconvenient Truth van Al Gore. Aan de hand van zes verhalen vraagt de laatst levende man op aarde zich af waarom we niet ingrepen in de klimaatverandering toen het nog kon. (ANP)

www.ageofstupid.net

Meer over