Sojoez in recordtijd naar ISS, hoe kan dat?

De Nederlandse astronaut André Kuipers vloog in 2011 in twee dagen tijd naar het internationale ruimtestation ISS. Vanochtend arriveerden drie nieuwe bemanningsleden na een reis van nog geen zes uur bij het station. Een recordtijd. Hoe kan het dat deze reis nu wel zo snel kon plaatsvinden?

Martine Steenvoort
null Beeld afp
Beeld afp

Het is de tweede keer dat een bemande vlucht in amper zes uur tijd naar het ISS is gevlogen. Deze Sojoez-vlucht was íets sneller dan de vorige vlucht in maart, namelijk zes minuten. In maart vlogen NASA-astronaut Chris Cassidy en Russische kosmonauten Pavel Vinogradov en Alexander Misurkin in 5 uur en 46 minuten tijd naar het ruimtestation.

Onbemande vrachtschepen hebben dit soort snelle reizen al veel vaker gemaakt. Maar dankzij een nieuwe methode gelden deze eendaagse missies nu ook voor bemande Sojoez-capsules.

Cirkelen
Voorheen duurde het zeker 48 uur voordat astronauten het ruimtestation konden bereiken. Eerst cirkelden de capsules bijna twee dagen rondjes rond de aarde voordat ze zich aan het ruimtestation konden koppelen. Nu hoeft de sojoez 'slechts' vier rondjes om de aarde te draaien, om vervolgens aan te koppelen.

Dit is mogelijk dankzij een nieuwe aanvliegroute. Voordat een sojoez-capsule zich aan het internationale ruimtestation kan koppelen, moet de capsule achter het ISS aanjagen. Het ISS draait namelijk met een snelheid van zeker 27.000 kilometer per uur om de aarde.

Wetenschappers hebben nu heel precies berekend welke route de capsule moet volgen. Hierdoor kan de capsule op een veel efficiëntere manier het ISS bereiken.

Contact
Daarnaast is de kortere reistijd mogelijk door aanpassingen aan de digitale boordcomputer. Deze werkt nu onafhankelijk en hoeft niet meer continu in contact te staan met de vluchtleiding in Moskou.

ESA-astronaut Luca Parmitano, de Russische Sojoez-commandant Fjodor Joertsjichin en NASA-astronaut Karen Nyberg zullen de komende vijf maanden in het ISS werken en leven. Daar zullen ze de komende weken nog worden vergezeld door de drie huidige bewoners van het ISS.

Er staan onder meer vier ruimtewandelingen voor ze gepland. Het nieuwe team krijgt eerst een week de tijd om aan de gewichtloosheid te wennen.

Astronaut Luca Parmitano neemt afscheid van zijn dochtertje. Beeld afp
Astronaut Luca Parmitano neemt afscheid van zijn dochtertje.Beeld afp
V.l.n.r.: Luca Parmitano, Fyodor Yurchikhin en Karen Nyberg. Beeld ap
V.l.n.r.: Luca Parmitano, Fyodor Yurchikhin en Karen Nyberg.Beeld ap
Meer over