Sociale fondsen bomvol geld

AMSTERDAM - Sociale Fondsen raken hun miljoeneninkomsten niet kwijt. Op de rekening van de cao-fondsen, waarop werknemers en werkgevers verplicht bijdragen storten, staat nu ruim 690 miljoen euro. Dit geld is bedoeld voor goede doelen zoals kinderopvang of scholing van werknemers, maar wordt nauwelijks uitgegeven.

Het belangrijkste 'goede doel' blijkt het financieren van organisaties die in het bestuur van het cao-fonds zitten, zo blijkt uit een pas verschenen rapport van het Ministerie van Sociale Zaken. De fondsen worden vaak afgesproken bij cao-onderhandelingen tussen werkgevers en werknemers. Jaarlijks groeit hun spaarpot met meer dan zestig miljoen euro.

"Maatschappelijk is het niet verantwoord om al dit geld wel te innen maar niet uit te geven", aldus Pieter Verhoog van de Raad Nederlandse Detailhandel (RND) de brancheorganisatie van winkeliers. "Werkgevers en werknemers hebben recht op dit geld."

De fondsen worden bestuurd door de vakbonden en werkgevers. Die blijken ook de belangrijkste ontvangers van geld uit de fondsen dat wél wordt besteed. "Elke keer weer is het tragisch om te zien dat het geld niet nuttig wordt gebruikt ten behoeve van werknemers en werkgevers," zegt Verhoog, "maar wordt overgemaakt aan instituten en organisaties die zelf in het bestuur zitten."

De RND wil nu dat fondsen die meer reserves hebben dan hun jaarlijkse inkomsten, worden bevroren. Alleen als van tevoren duidelijk is hoe het hele jaarinkomen besteedt wordt, zou afdracht nog moeten plaatsvinden. Sociale Zaken gaat het toezicht op de fondsen opvoeren, zodat duidelijker wordt wat er met het geld gebeurt. (HET PAROOL)

Foto ANP/Lex van Lieshout Beeld
Foto ANP/Lex van Lieshout
Meer over