Sociaaldemocraten winnen verkiezing Hamburg

Zoals verwacht hebben de sociaaldemocraten in Hamburg vandaag de regionale verkiezingen ruim gewonnen. De partij SPD van burgemeester Olaf Scholz behaalt volgens de eerste prognoses bijna de helft (47 procent) van de stemmen.

SPD-kandidaat Olaf Scholz, tevens burgemeester van Hamburg, zwaait op verkiezingsavond naar de aanhang van zijn partij. Beeld reuters
SPD-kandidaat Olaf Scholz, tevens burgemeester van Hamburg, zwaait op verkiezingsavond naar de aanhang van zijn partij.Beeld reuters

De christendemocratische CDU van de federaal regerende bondskanselier Angela Merkel verliest fors in de grote Hanzestad en zou slechts circa 16 procent van de stemmen krijgen. Ook bij de vorige verkiezingen ging de CDU al fors onderuit; de partij werd in 2011 gehalveerd.

Twee partijen waarvoor de vraag of ze de kiesdrempel halen erg spannend is, het anti-Europese Alternatief voor Duitsland (AfD) en de langs de politieke afgrond lopende liberalen van de FDP (Vrije Democratische Partij), kunnen volgens de prognoses op zetels in de volksvertegenwoordiging van Hamburg rekenen.

Doordat beide partijen de kiesdrempel van 5 procent halen, verliest de SPD haar absolute meerderheid in Hamburg. De partij kon de afgelopen vier jaar alleen regeren, maar zal nu op zoek moeten naar een coalitiepartner. De meest waarschijnlijke kandidaten zijn Die Grünen, die ongeveer 11 procent van de stemmen kregen.

De volksvertegenwoordiging van de stad heet sinds de Middeleeuwen Bürgerschaft en telt nu 121 leden. De geschiedenis van het Hamburgse parlement gaat terug tot begin vijftiende eeuw.

Meer over