Snelste supercomputer van Nederland staat in Amsterdam

De snelste supercomputer van Nederland staat in Amsterdam. De Cartesius, zoals het apparaat heet, kan meer dan 1 biljard (miljoen maal miljard) berekeningen per seconde uitvoeren. Universiteiten gebruiken de Cartesius voor hun wetenschappelijke onderzoeken.

archiefbeeld. Beeld anp
archiefbeeld.Beeld anp

De Cartesius staat op de 45e plaats in de top 500 van de krachtigste computersystemen ter wereld. Die nieuwe ranglijst is maandag naar buiten gebracht. Op de oude lijst in juni van dit jaar stond de Cartesius op nummer 224. In de laatste maanden is het Amsterdamse netwerk bijna 5 keer zo snel geworden. De machine werd vorig jaar in gebruik genomen en komt nu op zijn topsnelheid.

Op plek 194, 347 en 458 staan de supercomputers van niet nader genoemde Nederlandse internetproviders. Een 'uitbouw' van Cartesius staat op plek 499.

De snelste computer ter wereld is de Tianhe-2 uit China. Die kan bijna 34 keer zo veel berekeningen uitvoeren als de Cartesius.

De wereldranglijst wordt samengesteld door onder meer het Lawrence Berkeley National Laboratory in Californië en de universiteit van Tennessee. Het overzicht verschijnt twee keer per jaar, voor het eerst in 1993.

Meer over