Snel huis geregeld na generaal pardon

AMSTERDAM - Ondanks de gespannen woningmarkt is in Amsterdam driekwart van de mensen voor wie het generaal pardon gold, aan een woning geholpen. Voor hen zijn tot dusver 505 woningen gevonden.

Dat blijkt uit cijfers van de gemeentelijke Dienst Wonen. Terwijl Amsterdam eerder achterbleef bij andere steden, staat de gemeente er nu goed voor als het gaat om de taak 1222 'pardonners' te huisvesten. De Dienst Wonen verwacht dat dit voor het einde van dit jaar zal lukken, zoals afgesproken.

Het kabinet moest zich vorig jaar verweren tegen verwijten van de PVV dat de pardonners voordrongen op de woningmarkt. Ella Vogelaar, toen nog minister van Wonen, Wijken en Integratie, meldde na onderzoek 'geen signalen' van voordringen te hebben gezien.

Ook volgens Amsterdam is van voordringen geen sprake. De pardonners krijgen weliswaar in één klap zeven jaar inschrijftijd bij Woningnet, maar volgens de gemeente is dat fair, omdat de pardonners per definitie ten minste vanaf 1 april 2001 in Nederland verblijven, maar zich niet konden inschrijven.

Vanuit de Tweede Kamer klonk ook de vrees dat zij extra druk leggen op toch al kwetsbare wijken. In Amsterdam blijken ze inderdaad vooral te belanden 'in de buitenring' rond het centrum, doordat de huur in de binnenstad, Oud-Zuid en Zuid voor hen niet op te brengen is. (BART VAN ZOELEN)

Meer over