Smith naar finale kogelstoten

PEKING - Rutger Smith heeft zich tijdens de Olympische Spelen in Peking verzekerd van een plaats in de finale van het kogelstoten. De noorderling, nationaal recordhouder met 21,62 meter, kwam vrijdag bij de kwalificatie tot een afstand van 20,13.

De kwalificatie-eis voor de finale lag op 20,40 meter, maar die afstand haalden slechts zes atleten. In dat geval wordt de finale aangevuld tot twaalf sporters. Smith belandde met 20,13 meter op de tiende plaats. De finale is vrijdagavond (vrijdagmiddag Nederlandse tijd).

Voor Smith is het zijn eerste olympische finale. De nummer twee van de WK in 2005 lukte het vier jaar geleden in Athene niet de eindstrijd te halen bij het kogelstoten.

Smith nam vrijdagochtend in Peking (nacht in Nederland) een gokje. Hij stond later op dan normaal voor een wedstrijd en liet het instoten op het warming up-terrein schieten. Zijn eerste poging was uiteindelijk ook zijn beste. ''Ik was toch iets te zenuwachtig, maar iedereen liep te stoeien met die kwalificatie-eis. Gek genoeg had ik na de eerste poging wel het idee dat het voldoende zou zijn.

Smith staat normaal zo'n vijf uur voor aanvang van de wedstrijd op. ''Ik ben hier pas om zes uur, drie uur vantevoren, opgestaan. Om zeven en acht uur voelde ik me nog brak, maar toen ik het stadion in kwam was dat weg. Er kwam een hoop adrenaline vrij op dat moment.'' Smith hoopt vrijdagavond voor een verrassing te zorgen. ''Ik weet dat ik in vorm ben. Gelukkig sta ik in de finale. (ANP)

Rutger Smith Foto AP/David Phillip Beeld
Rutger Smith Foto AP/David Phillip
Meer over