'Sluit onveilige Amsterdamse sportclubs'

Amsterdamse sportclubs moeten dicht als ze de veiligheid voor hun leden niet kunnen garanderen. Dat bepleiten D66 en de VVD in de hoofdstad.

door: ANP en bewerkt door: Redactie
Als het aan de VVD en D66 ligt moeten onveilige sportclubs in Amsterdam dicht Beeld anp
Als het aan de VVD en D66 ligt moeten onveilige sportclubs in Amsterdam dichtBeeld anp

Ook moet, als het aan de partijen ligt, iedereen die verbonden is aan een sportclub en met kinderen werkt in het bezit zijn van een Verklaring Omtrent Gedrag. De twee partijen hebben hierover een initiatiefvoorstel ingediend.

Hoewel veel clubs al maatregelen hebben genomen om een veilig sportklimaat te kunnen bieden, hebben ze hulp nodig bij het halen van hun ambities, zegt D66-raadslid Reinier van Dantzig. "Clubondersteuning is daarom essentieel."

De partijen willen ook meer aandacht voor diversiteit bij clubs, omdat er volgens Van Dantzig nog een wereld valt te winnen als het gaat om acceptatie van homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders.

Seksuele intimidatie
Sporters in de voetbalwereld moeten in navolging van hockeyclubs al van jongs af aan gaan fluiten bij wedstrijden, stellen de indieners voor.

Het medeverantwoordelijk maken voor het naleven van de spelregels heeft volgens hen een positieve invloed op de sfeer en cultuur van de vereniging. Verder willen de partijen dat het taboe op seksuele intimidatie bij sportverenigingen moet worden doorbroken.

"Door betere begeleiding en coaching van vertrouwenspersonen maar ook door het beter benutten van het straf -en tuchtrecht zodat slachtoffers van seksuele intimidatie of zedendelicten dit onbelemmerd kunnen aankaarten," zegt VVD-raadslid Dilan Yesilgöz-Zegerius.

Gemeenteraad
Alle voetbalvelden in Amsterdam zijn eigendom van de gemeente en worden door de sportclubs gehuurd. Volgens een woordvoerster van sportwethouder Eric van der Burg (VVD) is het nooit eerder voorgekomen dat de huur is opgezegd wegens wangedrag.

De wethouder gaat het voorstel bestuderen en wil daarom nog niet inhoudelijk reageren. Ook de gemeenteraad moet zich er nog over buigen.

Meer over