Slotdag transfermarkt: wie kwamen en gingen er bij Ajax?

De winterse transferperiode is weer ten einde. Op de laatste dag gebeurden geen gekke dingen meer bij Ajax, en dus kan de balans opgemaakt worden.

Het Parool
De aankopen: Nicolás Tagliafico en Rasmus Nissen Kristensen. Beeld ANP/Pro Shots
De aankopen: Nicolás Tagliafico en Rasmus Nissen Kristensen.Beeld ANP/Pro Shots

Vertrekkers

Marc Overmars kan opgelucht ademhalen: talenten als Justin Kluivert, David Neres en doelman André Onana zijn binnen de Ajaxmuren gebleven. Door de directeur spelersbeleid worden deze spelers ook wel 'het zilverwerk' genoemd.

Bovendien werden een aantal contracten verlengd: Donny van de Beek en Frenkie de Jong tekenden al bij en verwacht wordt dat Justin Kluivert zal volgen.

Matthijs de Ligt, Max Wöber en David Neres staan komende drie jaar nog onder contract.

Wie wel leek te vertrekken, was Amin Younes. 'Leek', inderdaad, want zijn transfer naar Napoli is op het laatste moment afgeketst. De clubs waren al akkoord over een transfersom van 5 miljoen euro, maar de aanvaller keert vanwege 'familieomstandigheden' terug naar Amsterdam.

Vertrekkers
Van de spelers die wél vertrokken, zal Ajax weinig voelen. Alleen Deyovaisio Zeefuik (op huurbasis naar FC Groningen) speelde zo af en toe een wedstrijd in het eerste.

Door de komst van de Deense rechtsback Rasmus Nissen Kristensen was hij echter niet echt meer nodig. Bovendien deelde hij zijn plek al met aanvoerder Joël Veltman.

Bij Jong Ajax verscheen hij wel vaak in het veld, net als de eveneens vertrokken Mauro Savastano en Damil Dankerlui. De eerste wordt de rest van het seizoen verhuurd aan Go Ahead Eagles, de ander maakt een overstap naar Willem II en daarmee de eredivisie.

Opvallend detail: beide spelers kozen bij hun nieuwe club voor rugnummer 34, een verwijzing naar het rugnummer van Abdelhak Nouri bij Ajax.

De vertrekkers: Damil Dankerlui en Deyovaisio Zeefuik. Beeld Pro Shots
De vertrekkers: Damil Dankerlui en Deyovaisio Zeefuik.Beeld Pro Shots

De aanwinsten
Ajax heeft ondertussen belangrijke versterkingen binnen weten te halen, die meteen ook al in actie zijn gekomen.

Zo heeft de Argentijn Nicolás Tagliafico al twee officiële wedstrijden op zijn naam staan, waarin hij een niet onverdienstelijke bijdrage leverde. De rol van de linksback was bij de 2-0 zege op Feyenoord zelfs doorslaggevend. Hij bekleedt de positie die eerst door de speelse Sinkgraven en de onstuimige Mitchell Dijks werd ingenomen.

Ook was daar vorige week de komst van Rasmus Nissen Kristensen, een rechtervleugelverdediger. De 20-jarige Deen nam afgelopen zondag tegen Utrecht plaats op de bank, een vaste plek in het veld lijkt ver weg. Zijn plek wordt namelijk standaard bezet door aanvoerder Joël Veltman.

Bij Jong Ajax hebben ze verder de Duitse jeugdinternational Nicolas Kühn mogen verwelkomen. De spits, die overkomt uit RB Leipzig, gaat in het belofteteam de concurrentie aan met Mateo Cassierra en Kaj Sierhuis.

En dan zijn er nog twee laatkomers, die wél al vast zijn gelegd.

Overmars had Hassane Bandé het liefst al deze winter naar Amsterdam gehaald, maar zijn oude club KV Mechelen laat hem nog niet gaan. Hij is in de Belgische competitie volgens zijn club 'nodig in de strijd om het lijfsbehoud'. De 19-jarige aanvaller zelf wil ook nog even blijven.

Ook Perr Schuurs heeft z'n naam al onder een contract bij de Amsterdammers gezet. De 18-jarige aanvoerder van Fortuna Sittard blijft echter tot het einde van het seizoen bij zijn oude cluppie. Hij heeft bij Ajax een contract getekend van 4,5 jaar.

En Zakaria Labyad? Overmars hengelde vergeefs naar de aanvaller van FC Utrecht, maar dat lijkt niet te zijn gelukt. Door dit weekend op camera het Ajaxshirt van Hakim Ziyech aan te trekken, liet Labyad nogmaals weten wel open te staan voor een transfer. "De transfermarkt is nog 72 uur open," zei hij zelfs in een interview.

Om middernacht sluit het transferwindow.

Overmars had Hassane Bandé het liefst al deze winter naar Amsterdam gehaald. Beeld Pro Shots / Isosport
Overmars had Hassane Bandé het liefst al deze winter naar Amsterdam gehaald.Beeld Pro Shots / Isosport
Meer over