Sloophamer bedreigt Emma Kinderziekenhuis

Het voormalige Emma Kinderziekenhuis in de Sarphatistraat moet waarschijnlijk wijken voor nieuwbouw. Erfgoedbeschermers vinden echter dat een deel behouden moet blijven.

HET PAROOL/JOOST ZONNEVELD
Het voormalige Emma Kinderziekenhuis in de Sarphatistraat in Amsterdam. ©Google Maps Beeld
Het voormalige Emma Kinderziekenhuis in de Sarphatistraat in Amsterdam. ©Google Maps

De eigenaar, vastgoedbelegger De Nederlanden BV, heeft de huur opgezegd bij de huidige gebruikers, waaronder de UvA-pabo, een kinderdagverblijf en een opvang voor voormalige dak- en thuislozen. Hij wil geen commentaar geven, maar zou al een geïnteresseerde hotelexploitant gevonden hebben en een ontwerp voor nieuwbouw klaar hebben liggen.

In de periode na de bouw van het ziekenhuis zijn diverse keren delen gesloopt en uitgebreid, zegt David Mulder van de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad. Vooral de veranderingen in de jaren zestig van de vorige eeuw hebben invloed op het complex gehad. Toen verdwenen originele onderdelen van de voormalige ingang van het ziekenhuis en werd een twintigste-eeuws deel toegevoegd. De ingrepen van destijds hebben negatieve gevolgen voor de monumentale waarde. Toch is er volgens Mulder alle reden om delen te behouden.

LEES VANDAAG MEER IN HET PAROOL

Meer over