Slechts twee euro per uur: dienstmeisjes in de 'verkoop'

'Nergens goedkoper, altijd gehoorzaam.' In een etalage in de Rosmarijnsteeg worden dinsdag dienstmeisjes 'verkocht', om zo de aandacht te vragen voor landen waar dat de realiteit is.

Jasper Bol
De 'verkoper' van de 'dienstmeisjes' voor de etalage in de Rosmarijnsteeg. Beeld Jasper Bol
De 'verkoper' van de 'dienstmeisjes' voor de etalage in de Rosmarijnsteeg.Beeld Jasper Bol

'Heeft u misschien interesse in een dienstmeid?", vraagt een man - gekleed in pak, met naar achteren gekamd haar - in de Rosmarijnsteeg. Achter hem zijn drie dienstmeisjes aan het werk in een winkeletalage. "Ze kost maar twee euro per uur en ze werkt de hele dag."

Het lijkt een grap, en dat is het in dit geval ook. Tot op zekere hoogte, want voor veel Aziatische vrouwen is dit de realiteit. "De stunt zelf is een grap, maar wel om mensen te shockeren," zegt Myriam Vandenbroucke van ontwikkelingsorganisatie Hivos. "Helaas gebeurt dit wel in het echt."

Verborgen camera
De internationale ontwikkelingsorganisatie wil met het programma 'Help de Hulp' aandacht vragen voor de verhandeling van vrouwen als dienstmeisje in Aziatische landen.

De reacties van voorbijgangers op het aanbod van de verkoper worden gefilmd met verborgen camera's. "Via social media wordt er een kort filmpje verspreid om de reacties van mensen te laten zien, om aan te geven dat het niet kan wat er in Azië gebeurd," zegt Vandenbroucke.

12.000 dollar
Vooral in de Golfregio - waar de organisatie zich op richt - hebben de vrouwen volgens Hivos weinig rechten, omdat ze niet onder de arbeidswetgeving vallen. "Ze krijgen echt niks waar een normale werknemer recht op heeft. Vaak wordt zelfs hun paspoort afgenomen door werkgevers. Die hebben soms tot wel 12.000 dollar betaald om een vrouw in dienst te nemen en ze willen niet dat ze wegloopt."

Hivos zet zich in om overheden te laten zien dat er mensenrechten worden geschonden. Op vliegvelden worden meisjes voor vertrek geïnterviewd om het proces dat ze hebben doorlopen in kaart te brengen. "Die gegevens bieden we aan overheden aan en maken we ook publiekelijk, om druk uit te oefenen."

'Vreselijk'
In de Rosmarijnsteeg kijken veel voorbijgangers verbaasd de etalage in. Een enkeling blijft staan en laat zich informeren door de verkoper. Een van de voorbijgangers is Sjaan. Ze heeft het aanbod van de verkoper vriendelijk afgewezen. "Vreselijk," zegt ze. "Ik heb hem gezegd dat ik hier om de hoek als schoonmaakster aan het werk ga, en dat ik daar vijftien euro per uur krijg."

Meer over