AEX

Slechte dag Unilever op negatieve beurs

Het aandeel Unilever werd donderdag afgestraft op een roodgekleurd Damrak na tegenvallende omzetcijfers. 

ANP
De aandelenbeurs in Amsterdam is donderdag lager geopend. Beeld anp
De aandelenbeurs in Amsterdam is donderdag lager geopend.Beeld anp

De Europese aandelenbeurzen gingen over een breed front omlaag door de hernieuwde politieke onrust rond de Spaanse deelstaat Catalonië.

De AEX-index op Beursplein 5 eindigde 0,6 procent in de min op 544,56 punten. De MidKap zakte 1,1 procent tot 825,47 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt verloren tot 0,4 procent.

De hoofdindex in Madrid daalde 0,8 procent. De Spaanse ministerraad komt zaterdag in een speciale zitting bijeen om Catalonië weer onder centraal bestuur te stellen, nadat de Catalaanse leider Carles Puigdemont naliet om duidelijk te maken of hij de onafhankelijkheid nou wel of niet heeft uitgeroepen.

Unilever was de grote verliezer in de AEX met een min van bijna 6 procent. De voedingsmiddelengigant heeft in het afgelopen kwartaal door tegenvallend zomerweer in Europa minder ijs verkocht. Het concern had ook last van het natuurgeweld in Noord-Amerika en van negatieve wisselkoerseffecten.

Philips Lighting
In de MidKap stonden Philips Lighting en Sligro, die beide met cijfers kwamen, bij de grootste dalers met verliezen tot 4,7 procent. De kwartaalomzet van verlichtingsbedrijf Philips Lighting stond nog altijd onder druk. Groothandelsconcern Sligro boekte afgelopen kwartaal wel meer omzet, maar de groei was minder sterk dan in het eerste halfjaar.

Sterkste stijger bij de middelgrote fondsen was Refresco met een plus van 2,7 procent. Beleggers reageerden verheugd op het bericht dat het bedrijf in onderhandeling is gegaan met de Franse investeerder PAI Partners over diens bod op de Rotterdamse sap- en frisdrankbottelaar.

In Frankfurt steeg SAP 0,6 procent nadat de Duitse softwaremaker zijn omzetverwachting opschroefde. Roche verloor 2,2 procent in Zürich. De Zwitserse farmaceut herhaalde zijn verwachtingen.

Nestlé leverde 0,8 procent in na tegenvallende omzetcijfers van het Zwitserse voedingsconcern. Het Zweedse telecomconcern Tele2, dat zijn winstverwachting voor dit jaar verder opkrikte, won in Stockholm 5,5 procent.

De euro was 1,1844 dollar waard, tegen 1,1774 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,8 procent minder op 51,63 dollar. Brentolie zakte ruim 1 procent in prijs tot 57,48 dollar per vat.

Meer over