Slecht onderhoud in Oost: Bakstenen brokkelen van de brug

De bruggen van de Amsterdamse School in Watergraafsmeer zijn dringend toe aan een onderhoudsbeurt. Dat meldt Erfgoedvereniging Heemschut in een brief aan Stadsdeel Oost. 'Soms vallen de stenen er letterlijk uit.'

Nina Rijnierse
De Hartmanbrug in betere tijden, schaars erfgoed van de Amsterdamse School in Oost Beeld Floris Lok
De Hartmanbrug in betere tijden, schaars erfgoed van de Amsterdamse School in OostBeeld Floris Lok

Het gaat om bruggen aan en rondom het Galilei- en Archimedesplantsoen, tot aan Park Frankendael. Ze zijn in 1928 ontworpen in Amsterdamse Schoolstijl door architect Piet Kramer, van 1917 tot 1952 architect bij de afdeling bruggen van de gemeentelijke dienst Publieke Werken.

Heemschut trekt zich het lot van dit erfgoed aan. Sebas Baggelaar, voorzitter van de commissie Amsterdam bij de erfgoedvereniging, wijst in de brief op verroest smeedwerk en verrot cement. Als gevolg van de gebrekkige staat van onderhoud brokkelen bakstenen af en ontstaan er barsten.

Flinke barst
Bij de Jaap Kruizingabrug aan het Galileiplantsoen ontwaardde een inspecteur van de vereniging 'een flinke barst waar het smeedwerk in het baksteen steekt'.

Bij een andere brug aan het plantsoen is een zitbank verworden tot 'niet meer dan een lelijk houten staketsel'.

Bij de Hartmanbrug hangt een ondersteuningsboog scheef. De bruggen zijn voor Oost alles wat nog rest van de Amsterdame School. Huizen in dezelfde stijl zijn er wel gebouwd, maar die werden na de Tweede Wereldoorlog gesloopt, voornamelijk vanwege slecht onderhoud.

Daarom is het volgens Baggelaar des te belangrijker de bruggen te koesteren. "Nergens anders ter wereld is zo'n grote collectie werken van één architect. Het is aan elk stadsdeel om het eigen deel van deze verzameling te onderhouden."

Jaarlijkse controle
Een woordvoerder van de bestuurscommissie van Stadsdeel Oost laat weten dat de bruggen elk jaar worden gecontroleerd. Dit is voor het laatst gebeurd in november 2016. "De situatie op de Hartmanbrug is al gemeld en zal worden gerepareerd."

De bruggen van architect Piet Kramer hebben geen monumentale status. Volgens de woordvoerder wordt bij de controles van bruggen eerst naar de veiligheidssituatie gekeken. "Ook bij bruggen met monumentale status." Onderhoud gebeurt 'sober, maar doelmatig'.

Meer over