Slavernijverleden onder de loep in Amsterdam

AMSTERDAM - Ruim 300 mensen hebben zaterdag deelgenomen aan de zogenoemde Dag van het Slavernijverleden. Voor het eerst vond deze dag plaats in Amsterdam. Aan de hand van debatten, lezingen en een stadswandeling kregen de bezoekers een beter beeld van de in 1863 afgeschafte Nederlandse slavenhandel. De organisatie liet zaterdag na afloop weten het initiatief te herhalen. Of dat een vast, jaarlijks terugkerend evenement moet worden is nog niet duidelijk.

De dag is een gezamenlijk initiatief van het Historisch Nieuwsblad en het NiNsee (Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis). De Tweede Kamerleden Harry van Bommel (SP), Kathleen Ferrier (VVD) en Joël Voordewind (ChristenUnie) waren te gast tijdens een bijeenkomst in de Muiderkerk.

In de ochtend konden bezoekers een stadswandeling maken langs plekken die herinneren aan het slavernijverleden. 's Middags in de Muiderkerk kwamen vragen aan de orde als 'wat was het aandeel van de Nederlanders in de Atlantische slavenhandel?' en 'waarom schafte Nederland de slavernij pas af in 1863?'. Ook was er een debat over de traumatische gevolgen van de slavernij. (ANP)

In de ochtend konden bezoekers een stadswandeling maken langs plekken die herinneren aan het slavernijverleden. Op de foto het slavernijmonument in het Oosterpark in Amsterdam. Foto ANP/Robin Utrecht Beeld
In de ochtend konden bezoekers een stadswandeling maken langs plekken die herinneren aan het slavernijverleden. Op de foto het slavernijmonument in het Oosterpark in Amsterdam. Foto ANP/Robin Utrecht
Meer over