PlusFilmrecensie

Slapstick, maar niet altijd inventieve humor van de Buurmannen

De inspiratie van Buurman & Buurman-regisseur Marek Benes lijkt met zijn nieuwe winterfilm een beetje op. Niet alle filmpjes hebben de échte Buurmannenhumor.

Mike Peek
Buurman & Buurman in de sneeuw Beeld
Buurman & Buurman in de sneeuwBeeld

Een paar maanden terug beleefden Buurman & Buurman nog vrolijke zomeravonturen in de bioscoop, nu hebben ze een heuse winterspecial. Marek Benes houdt het tempo er dus lekker in, maar zijn inspiratie lijkt een beetje op te raken. Van de zeven nieuwe filmpjes geven er maar drie een begeesterde indruk.

De jonge doelgroep zal best kunnen lachen om iets als Kersthuis, waarin de buurmannen (uiteraard weer van stem voorzien door Kees Prins en Siem van Leeuwen) hun woningen versieren met lichtjes, keukengerei en huishoudelijke apparaten. Aan simpele slapstick geen gebrek, maar het filmpje mist een aansprekend probleem of overtreffende trap om inventieve humor uit te peuteren.

Verslikken in details
Veel sterker is het openingsavontuur Sauna, waarin Mat zijn stoepje sneeuwvrij probeert te maken en diep bevroren bij Pat voor de deur eindigt. Die doet er alles aan om zijn verstijfde vriend te ontdooien.

Eerst trekt hij hem vele lagen kleding aan om vervolgens met zijn oven een sauna te knutselen. Mat haalt al zijn deuren uit hun sponningen, spijkert ze aan elkaar en is vervolgens verbaasd dat het zweethok niet open kan. Het zijn toch deuren? Dát is echte Buurmannenhumor: groot denken, maar je verslikken in details.

Vreemd signaal
De parel van Winterpret is Cadeaus. Daarin zien we de Buurmannen op hun zoetst: ze hebben kerstcadeaus voor elkaar gekocht maar er is te weinig papier om beide dozen in te pakken. Ze dralen wat om elkaar heen, want ze willen niet dat de ander zijn cadeau al ziet. Je merkt daar hoeveel de vrienden om elkaar geven.

Het is erg jammer dat de productie zich heeft laten verleiden tot sluikreclame. In de kerstboom hangt een kaartje met de naam van een (echte) webshop die cadeaubonnen verkoopt. De makers geven daar een vreemd signaal mee af. De kracht van Buurman & Buurman zit in het verzinnen van omslachtige, maar creatieve oplossingen. Een cadeaubon krijg je alleen van saaie mensen.

Buurman & Buurman: Winterpret

Regie Marek Benes
Stemmen Kees Prins, Siem van Leeuwen
Te zien in Eye, Filmhallen, Ketelhuis, Kriterion, Rialto, Studio K, Arena, Munt, Tuschinski

Meer over